Λάβρα εναντίον του ΣΕΒ για «το μέλλον της εργασίας» η ΔΑΚΕ

«Εκτός ελληνικής παραγωγικής πραγματικότητας και ευρωπαϊκής κανονικότητας» θεωρεί η ΔΑΚΕ Ιδιωτικού Τομέα ότι βρίσκονται τα «σχέδια» του ΣΕΒ για το μέλλον της εργασίας.

Ο Σύνδεσμος Ελλήνων Βιομηχάνων, μετά την εκδήλωση που πραγματοποίησε για το μέλλον της εργασίας μετά το Μνημόνιο, «επιδίδεται σε ένα κρεσέντο αυθαίρετων και αναξιόπιστων αναλύσεων με στόχο την περαιτέρω απορρύθμιση της αγοράς εργασίας, αλλά και την αποδόμηση της παραδοσιακής, θεσμοποιημένης και υγιούς επιχειρηματικότητας».

Η ΔΑΚΕ-ΙΤ θεωρεί ότι οι θέσεις αυτές «εκφράζουν μόνο τον επικεφαλής του Συνδέσμου και τους περί αυτόν». Παραδέχεται ότι η αλματώδης επέκταση της «ρομποτοποίησης και της ψηφιακής οικονομίας», έχουν επιδράσει και στην επαγγελματική διάρθρωση και τις μορφές οργάνωσης της εργασίας.

Με ανακοίνωσή της, υποστηρίζει ότι «η συλλήβδην δαιμονοποίηση κάθε διαδικτυακής πλατφόρμας είναι εσφαλμένη, αναχρονιστική και αντικαινοτομική. Ωστόσο, η επικέντρωση του ΣΕΒ σε πλατφόρμες παροχής υποβαθμισμένης ποιότητας υπηρεσιών, χωρίς πιστοποιήσεις, πρότυπα και ελέγχους παραπέμπει σε παραγωγικά μοντέλα τύπου Κούβας που δεν προσιδιάζουν σε μια φιλελεύθερη, όχι όμως ασύδοτη, κοινωνική οικονομία της αγοράς».

Η ΔΑΚΕ σημειώνει ότι ο ΣΕΒ, «με μια χαλκευμένη ανάγνωση των αιτιών της πολύπλευρης κρίσης κατασκευάζει σκιάχτρα ποινικοποιώντας μισθούς και Συλλογικές Συμβάσεις, προκειμένου να επιβάλλει τις απόψεις για την κατάργηση των Ελεύθερων Συλλογικών Διαπραγματεύσεων και τη γενίκευση της “νέας γενιάς” ακραίων μορφών ευέλικτης απασχόλησης όπως “συμβάσεις μηδενικών ωρών” (zero hours contracts), μικροσυμβάσεις (mini jobs), συμβάσεις σύντομης διάρκειας (π.χ. μιας ώρας ή μιας ημέρας), εργασία βάσει δελτίου/κουπονιού (voucher-based work), εργασία κατά παραγγελία (on demand work), συμβάσεις πληθοπορισμού (crowdsourcing) κ.ά.».

Οι συνδικαλιστές επισημαίνουν ότι αυτές είναι μορφές απασχόλησης, «στο πλαίσιο των οποίων υπονομεύεται κάθε κανονικότητα, εναλλάσσεται διαρκώς η πιο εντατική ως προς τις ώρες εργασία με τη σχετική ή ολοκληρωτική ανεργία, δεν υπάρχουν κανόνες υγείας και ασφάλειας ενώ δεν διακρίνεται ο ιδιωτικός από τον επαγγελματικό χρόνο, και κατ’ επέκταση η πληρωμένη από την απλήρωτη εργασία».

Επίσης, σημειώνεται ότι «ο ΣΕΒ “οραματίζεται” το μέλλον της εργασίας με φόντο την οπισθοδρόμηση, την ώρα που οικοδομείται ο Ευρωπαϊκός Πυλώνας Κοινωνικών Δικαιωμάτων και η συντριπτική πλειοψηφία των κρατών-μελών της ΕΕ συνομολογούν στη θωράκιση του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Μοντέλου, όταν η ΔΟΕ υποστηρίζει την αξιοπρεπή, σταθερή και καλά αμειβόμενη εργασία ως απαραίτητη συνθήκη της βιώσιμης ανάπτυξης».

«Πάγια και διαχρονική θέση της ΔΑΚΕ Ι.Τ. είναι ότι οι επιχειρήσεις δεν μπορούν να υπάρξουν χωρίς τους εργαζόμενους και οι εργαζόμενοι χωρίς τις επιχειρήσεις».