Λιποθύμησε κοριτσάκι στη Ρόδο από την εξαθλίωση – Κραυγή αγωνίας για τους χιλιάδες εποχικά εργαζόμενους σε επισιτισμό-τουρισμό!

Λιποθυμίες παιδιών, εξώσεις, διακοπές ηλεκτροδότησης. Είναι μερικές μόνο από τις συνθήκες εξαθλίωσης που βιώνουν οι 168.000 εποχικοί εργαζόμενοι, που βρίσκονται χωρίς δουλειά από τον περασμένο Μάρτιο και πλέον διαβιούν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας!

Είναι χαρακτηριστικό ότι σήμερα, Τετάρτη 24 Ιουνίου, ένα κοριτσάκι στη Ρόδο, λιποθύμησε από την εξάντληση. Το παιδάκι προέρχεται από μονογονεϊκή οικογένεια, που ο γονέας του είναι ξενοδοχοϋπάλληλος και βρίσκεται χωρίς δουλειά και άρα χωρίς εισόδημα εδώ και μήνες…

Το πρόβλημα που έχει εντοπιστεί και επανειλημμένα επισημανθεί από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στον Επισιτισμό και τον Τουρισμό (ΠΟΕΕΤ) είναι ότι η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) που εκδόθηκε στις 13 Ιουνίου, έχει πολλά ερμηνευτικά κενά. Έτσι, οι εργοδότες-ιδιοκτήτες ξενοδοχείων δεν προβαίνουν στις απαραίτητες διαδικασίες, ώστε να επιτρέψουν στους εργαζομένους τους να μπουν οι ίδιοι σε αναστολή σύμβασης εάν πρόκειται να μην ανοίξουν την επιχείρησή τους. Ούτε όμως επιλέγουν την επαναπρόσληψη των εποχικά απασχολούμενων από 15 Ιουνίου και μετά, περιμένοντας επεξηγήσεις από το υπουργείο Εργασίας.

Η ΠΟΕΕΤ εξέδωσε ειδικό δελτίο τύπου με το οποίο επισημαίνει το μέγεθος του προβλήματος και τονίζει ότι πλέον οι εποχικά απασχολούμενοι του κλάδου βρίσκονται στα όρια της ανέχειας.

Μάλιστα, ζητάει από τις κατά τόπους Ομοσπονδίες και Σωματεία να στηρίξουν τα μέλη τους και να συγκεντρώσουν είδη πρώτης ανάγκης και τρόφιμα, ώστε να τα μοιράσουν σε όσους αντιμετωπίζουν τα μεγαλύτερα προβλήματα διαβίωσης.

Ήδη, για παράδειγμα, στα Χανιά, υπάρχουν ξενοδοχοϋπάλληλοι που έχουν ενημερώσει την ΠΟΕΕΤ ότι προσπαθούν με… βερεσέ να πάρουν τρόφιμα για τις οικογένειές τους!

Το ακόμα πιο τραγικό όμως είναι ότι μέχρι να εκδοθεί το δελτίο τύπου από την Ομοσπονδία, στο υπουργείο Εργασίας θεωρούσαν ότι «όλα πάνε ρολόι»! Εμείς απλώς να τους υπενθυμίσουμε ότι στο Ιόνιο για παράδειγμα, που κατά 85% δουλεύει το καλοκαίρι με τουρίστες από την Ιταλία, είναι ελάχιστα τα ξενοδοχεία που έχουν ανοίξει. Άρα, το μέγεθος του προβλήματος είναι τεράστιο, όπως επίσης και οι ευθύνες που πρέπει να αναλάβει η πολιτεία, που αφήνει χιλιάδες εποχικά εργαζόμενους χωρίς την παραμικρή παροχή…