Μειώνουν του πόρους του ΟΑΕΔ με την ανεργία στα ύψη

Έντονο προβληματισμό εκφράζουν οι εργαζόμενοι στον ΟΑΕΔ εξαιτίας της μείωσης των εισφορών υπέρ του Οργανισμού, που προωθεί η κυβέρνηση. Στο σχετικό νομοσχέδιο για το Ασφαλιστικό, που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση την περασμένη Παρασκευή, και αναμένεται να γίνει νόμος του κράτους έως τις 12 Φεβρουαρίου, στο άρθρο 48 γίνεται εκτενής αναφορά στις μειώσεις των ασφαλιστικών εισφορών.

Του Χάρη Δημητρίου

Η Ομοσπονδία Υπαλλήλων ΟΑΕΔ υπογραμμίζει ότι από τη συγκεκριμένη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, μειώνονται οι πόροι του Οργανισμού κατά 240 εκατ. ευρώ ετησίως. Όπως τονίζεται χαρακτηριστικά, «οι εξαγγελίες της πολιτικής ηγεσίας κάνουν λόγο για περαιτέρω μείωση των εισφορών υπέρ ΟΑΕΔ, συνολικά 5 μονάδων. Αν αυτό συμβεί τότε ο ΟΑΕΔ θα σταματήσει να υπάρχει με τη σημερινή του μορφή και μαζί του θα σταματήσουν και τα επιδόματα ανεργίας και τα προγράμματα του, το μόνο που θα μείνει θα είναι οι συμπράξεις με τον Ιδιωτικό τομέα ή μόνο ο Ιδιωτικός τομέας».

Η Ομοσπονδία των εργαζομένων σημειώνει ότι η συγκεκριμένη απόφαση για μείωση των εισφορών προκύπτει την ώρα που τα τελευταία στοιχεία του ΟΑΕΔ κατέγραψαν αύξηση της ανεργίας τον Δεκέμβριο του 2019. Μάλιστα, σημειώθηκε ρεκόρ δεκαετίας στους εγγεγραμμένους ανέργους του ΟΑΕΔ με 1 εκατ. 65 χιλ ανέργους αναζητούντες εργασία!

Η Ομοσπονδία υπενθυμίζει ότι «ο ΕΦΚΑ οφείλει στον ΟΑΕΔ από εισπραγμένες εισφορές εργαζομένων και εργοδοτών πάνω από 10 δισ. ευρώ, χρήματα που αν ο Οργανισμός τα διέθετε θα μπορούσε να στηρίξει ασφαλιστικά αλλά και σε προγράμματα το σύνολο των ανέργων».

ο ΟΑΕΔ θα σταματήσει να υπάρχει με τη σημερινή του μορφή και μαζί του θα σταματήσουν και τα επιδόματα ανεργίας και τα προγράμματα του, το μόνο που θα μείνει θα είναι οι συμπράξεις με τον Ιδιωτικό τομέα ή μόνο ο Ιδιωτικός τομέας

Η σχετική διάταξη προβλέπεται στο ν/σ του Υπουργείου και έχει ως εξής:

Άρθρο 48: Από 1ης Ιουνίου 2020 στις περιπτώσεις πλήρους απασχόλησης οι ασφαλιστικές εισφορές των μισθωτών μειώνονται κατά 0,90 ποσοστιαίες μονάδες ως ακολούθως:

«1. Κατά 0,75 ποσοστιαίες μονάδες (πμ) των ασφαλίστρων υπέρ κλάδου ανεργίας. Η μείωση επιμερίζεται κατά 0,48 πμ στο ασφάλιστρο του εργοδότη και κατά 0,27 πμ στο ασφάλιστρο του εργαζομένου. Το συνολικό ασφάλιστρο υπέρ ανεργίας διαμορφώνεται σε 4,25% και κατανέμεται 2,69% στον εργοδότη και 1,56% στον εργαζόμενο.

2. Κατά 0,15 ποσοστιαίες μονάδες (πμ) των ασφαλίστρων υπέρ του Ενιαίου Λογαριασμού για την εφαρμογή Κοινωνικών Πολιτικών (ΕΛΕΚΠ) του άρθρου 34 παρ.4.β του Ν.4144/2013, η οποία μειώνεται από την εισφορά που προβλέπεται στο ΝΔ 2963/1954, άρθρο 7, παρ.1, περ.β, εδάφιο 1ο και αφορά αποκλειστικά ασφάλιστρο του εργαζομένου. Το αντίστοιχο ασφάλιστρο του εργαζομένου υπέρ ΕΛΕΚΠ διαμορφώνεται σε 1,20% και κατανέμεται 0,85% υπέρ π. ΟΕΚ (ΝΔ 2963/54) και 0,35% υπέρ π. ΟΕΕ (Ν.678/1977, αρθ.3 παρ.1 περ.α και άρθρο 7 Ν.3144/2003).»