Μετέωροι οι 192 συμβασιούχοι του δήμου Θεσσαλονίκης – Το δικαστήριο τους δικαιώνει και ο δήμος συζητάει για έφεση υπό προϋποθέσεις…

Μετέωροι παραμένουν οι 192 συμβασιούχοι του δήμου Θεσσαλονίκης, καθώς το δημοτικό συμβούλιο της πόλης στη χτεσινή του συνεδρίαση δεν ψήφισε επί του θέματος της ημερήσιας διάταξης περί άσκησης (ή μη) έφεσης κατά της πρωτόδικης απόφασης του δικαστηρίου η οποία τους δικαίωνε αναφέροντας ότι οι 192 καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες και οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου των εργαζομένων μετατρέπονταν σε αορίστου χρόνου.

Η υπόθεση των 192 συμβασιούχων εργαζομένων του δήμου Θεσσαλονίκης, που ζητούσαν να αποσυρθεί η έφεση του δήμου κατά πρωτόδικης απόφασης, απασχόλησε για περισσότερες από έξι ώρες τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου. Μετά από έντονες συζητήσεις και παρουσία εργαζομένων που είχαν γεμίσει χτες την αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου, το Σώμα έλαβε κατά πλειοψηφία την απόφαση να παραιτηθεί προς το παρόν ο δήμος από τα ένδικα μέσα, καθώς οι συμβασιούχοι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες και είναι αναγκαίοι για την καθαριότητα της πόλης, όμως οι υπηρεσίες να καταθέσουν μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα τεκμηριωμένη και αιτιολογημένη έκθεση αναφορικά με τις ανάγκες σε προσωπικό που έχει ο δήμος Θεσσαλονίκης και καινούργιο Οργανόγραμμα. Σε κάθε περίπτωση, το Σώμα θα λάβει την τελική του απόφαση στην επόμενη συνεδρίαση στις 15 Απριλίου.

Αντί της εισήγησης που υπήρχε στην ημερήσια διάταξη, το Σώμα ψήφισε την πρόταση που κατέθεσε ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος Παναγιώτης Αβραμόπουλος, προκειμένου να καμφθούν οι αντιστάσεις όσων εξέφρασαν φόβους άσκησης δικαστικών διώξεων σε βάρος δημοτικών συμβούλων. Η πρόταση Αβραμόπουλου αναφέρει τα εξής:

«Οι 192 εργαζόμενοι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Τυχόν απομάκρυνσή τους από την υπηρεσία σημαίνει ότι η Θεσσαλονίκη θα βρεθεί με μεγάλα προβλήματα στην υγειονομική της κατάσταση. Το δημοτικό συμβούλιο αποφασίζει τη μη άσκηση ένδικων μέσων. Εντέλλονται οι υπηρεσίες του δήμου να προσκομίσουν εισήγηση σχετικά με τις ανάγκες των οργανισμών υπηρεσίας που θα καλύπτουν τις 192 θέσεις και η οποία (εισήγηση) θα κατατεθεί ταυτοχρόνως με την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου». 

Στην αρχική του τοποθέτηση ο δήμαρχος, Γιάννης Μπουτάρης, παρατήρησε πως δεν έχει γίνει καμία συζήτηση για το εάν η μονιμοποίηση των συμβασιούχων μπορεί να καλυφθεί οικονομικά και πως οι οικονομικές υπηρεσίες είναι πιθανόν να αρνηθούν τη θεώρηση των ενταλμάτων πληρωμής τους… «Είναι προφανές ότι αυτή τη στιγμή στην πλάτη των εργαζομένων παίζονται προεκλογικά παιχνίδια. Εμένα προσωπικά τέτοιου είδους πρακτικές δεν με αφορούν. Ως δήμαρχος είμαι υποχρεωμένος να διαφυλάξω τα συμφέροντα του δήμου και της πόλης. Ας αναλογιστεί ο καθένας από εσάς τις συνέπειες της απόφασής του κι ας αναλάβει τις ευθύνες του», είπε ο Γ. Μπουτάρης ζητώντας ονομαστική ψηφοφορία. 

Στη δευτερολογία του ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης υπογράμμισε: «Δεν θέλουμε να απολυθούν οι 192. Αυτό είναι μια πολιτική απόφαση. Πρέπει όμως να προφυλαχτούμε όλοι. Οι εργαζόμενοι που είναι κοντά στα τέσσερα χρόνια καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες» και ζήτησε μια τεκμηριωμένη εισήγηση από τις αρμόδιες υπηρεσίες του δήμου, ώστε να μην υπάρξει κανενός είδους ένσταση. 

Ο Σταύρος Καλαφάτης, από την αντιπολίτευση, ζήτησε να παρθεί μια εξασφαλισμένη πολιτική απόφαση, προκειμένου να διασφαλιστεί τόσο το δημοτικό συμβούλιο όσο και οι εργαζόμενοι. 

Η Ρία Καλφακάκου, επικεφαλής της παράταξης «Ανοιχτή Πόλη», δήλωσε πως η παραμονή των εργαζομένων είναι προς το συμφέρον της πόλης και του δήμου.

Ο Γιάννης Δελής, επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» και βουλευτής του ΚΚΕ, υπογράμμισε πως οι συμβασιούχοι είναι απαραίτητοι, για να είναι καθαρή η Θεσσαλονίκη και εξέφρασε διαμαρτυρίες για τον τρόπο που εξελίχθηκε η συνεδρίαση. Μάλιστα, υποστήριξε πως το θέμα της συνεδρίασης ήταν η παραίτηση ή μη από ένδικα μέσα κι όχι οι εκθέσεις των υπηρεσιών, κατηγορώντας δημοτικούς συμβούλους ότι δεν θέλουν να λύσουν το θέμα, ενώ έκανε λόγο για πρόστυχο τρόπο με τον οποίο «οι εργαζόμενοι μπαίνουν σε διαδικασία να αλληλοφαγωθούν μεταξύ τους»… «Έχουν δικαίωμα στη μόνιμη εργασία» κατέληξε.

Να παραιτηθεί ο δήμος από την έφεση ζήτησαν επίσης ο Κωνσταντής Σεβρής από την παράταξη «Μένουμε Θεσσαλονίκη» και ο Μάκης Στεργίου από τη «Συμμαχία Πολιτών».

Για διάλυση της διοίκησης που εμφανίζεται διχασμένη σε ένα τόσο σοβαρό θέμα έκαναν λόγο ο Παναγιώτης Αβραμόπουλος, η πρόταση του οποίου στο τέλος ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία, και ο Ανδρέας Κουράκης.

«Η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου για το περίφημο θέμα των 192 θα περάσει από την προβλεπόμενη κρίση των εμπλεκομένων αρχών. Σε ό,τι με αφορά ισχύουν όσα έχω πει, για όλους και εις ακέραιον. Μεγάλοι άνθρωποι είμαστε όλοι, μας ακολουθεί η ευθύνη των επιλογών μας» σχολίασε ο υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Νίκος Ταχιάος, μετά τη λήψη της απόφασης. 

Κινητοποίηση των εργαζομένων

φωτ. 902.gr

Νωρίτερα το πρωί είχε προηγηθεί στάση εργασίας (από την έναρξη της βάρδιας έως τις 11.30 π.μ.), που πραγματοποίησε ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ και Δημοτικών Επιχειρήσεων Νομού Θεσσαλονίκης.

Στο πλαίσιο της στάσης πραγματοποιήθηκε κινητοποίηση έξω από τα δικαστήρια, καθώς εκδικαζόταν η προσφυγή σε δεύτερο βαθμό (εφετείο) της διοίκησης του Δήμου Θεσσαλονίκης κατά της απόφασης του Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης. Το Πρωτοδικείο είχε αποφασίσει ότι οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου 192 εργαζομένων μετατρέπονταν σε αορίστου. Τελικά η συζήτηση της προσφυγής του δήμου αναβλήθηκε.

Ο Σύλλογος Εργαζομένων ζητά εδώ και τώρα να υλοποιηθεί η απόφαση που μετατρέπει τις συμβάσεις σε αορίστου χρόνου και τονίζει ότι δεν πρόκειται να σταματήσει την πάλη για μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους, για ζωή με αξιοπρέπεια.

Σχετικά Άρθρα