Υποχρεωτική θέλει η Κυβέρνηση, να κηρυχθεί η Συλλογική Σύμβαση Εργασίας στον κλάδο του επισιτισμού. Μάλιστα, για το συγκεκριμένο θέμα, πραγματοποίησε παρέμβαση ο ίδιος ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης, σε τηλεδιάσκεψη που είχε με τον υπουργό Τουρισμού Βασίλη Κικίλια, αλλά και εκπροσώπους των εργαζομένων (ΠΟΕΕΤ) και των εργοδοτών (ΓΣΕΒΕΕ). Εκεί, έγινε γνωστό ότι στις 31 Μαΐου θα συνεδριάσει για το συγκεκριμένο θέμα το Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας (ΑΣΕ). Τότε αναμένεται να εκδοθεί η απαιτούμενη γνώμη, εκ του νόμου, για την επέκταση της Σύμβασης και να υπογραφεί στη συνέχεια άμεσα η απόφαση του Υπουργού Εργασίας. Προϋπόθεση για την εξέταση του θέματος, είναι να γνωστοποιηθούν από τους κοινωνικούς εταίρους στο ΑΣΕ τα στοιχεία που προβλέπει ο νόμος προκειμένου να προσδιοριστεί το ποσοστό των εργαζόμενων που καλύπτονται από την Σύμβαση.
Εντύπωση προκαλεί πάντως το γεγονός ότι ο κ. Χατζηδάκης πραγματοποίησε ο ίδιος προσωπική παρέμβαση για το σκέλος της εν λόγω σύμβασης. Πρόκειται για μια σύμβαση που εδώ και περισσότερο από ένα χρόνο παλεύει το Σωματείο να την κηρύξει υποχρεωτική, αλλά το ΑΣΕ δεν προχωρούσε την διαδικασία. Είναι χαρακτηριστικό ότι η σύμβαση φέρει την ημερομηνία της συμφωνίας που ήταν η 9η Ιουνίου 2021, δηλαδή πριν από 11 μήνες! Η δικαιολογία ήταν ότι δεν είχαν δοθεί τα απαιτούμενα στοιχεία από την πλευρά των εργοδοτών, ώστε να φαίνεται ποιες επιχειρήσεις εντάσσονται στο αντίστοιχο Σωματείο, άρα πρέπει να καλυφθούν από την σύμβαση. Τώρα, με τουλάχιστον 11 μήνες καθυστέρηση, που θα γίνουν ένα έτος μέχρι να συνεδριάσει το ΑΣΕ, αποφασίζεται να κηρυχθεί ως υποχρεωτική, η επίμαχη σύμβαση. Γι’ αυτό και ο κ. Χατζηδάκης ζήτησε από τους εμπλεκόμενους κοινωνικούς εταίρους να συνεργαστούν και να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις που προβλέπει ο νόμος για να προχωρήσει ταχύτατα η διαδικασία, λόγω της έναρξης της θερινής τουριστικής περιόδου.
Υπενθυμίζεται ότι αυτή η σύμβαση αφορά τον κλάδο του επισιτισμού και εκτιμάται ότι καλύπτει πάνω από 400.000 εργαζόμενους. Οι μισθοί που προβλέπει ξεκινούν από τα 684,30 ευρώ (ψήστης) και φτάνουν στα 964,42 ευρώ (αρχιμάγειρας). Σε όλες εκείνες τις περιπτώσεις επαγγελματιών, όπου τα ποσά είναι χαμηλότερα πια, από τον κατώτατο μισθό των 714 ευρώ, έχει συμφωνηθεί ανάμεσα στις δύο πλευρές, να πραγματοποιηθεί αυτόματα η ανάλογη προσαρμογή.
Σε ό,τι αφορά την κάλυψη των κενών θέσεων, σε συνέχεια της σύσκεψης που προηγήθηκε με τον ΣΕΤΕ για τις θέσεις εργασίας στις τουριστικές επιχειρήσεις, συμφωνήθηκε να υποβάλουν άμεσα οι επιχειρήσεις του κλάδου της εστίασης τις διαθέσιμες θέσεις στην ΔΥΠΑ προκειμένου να γίνει διασταύρωση με τους εγγεγραμμένους στο μητρώο της Υπηρεσίας και να προχωρήσει η κάλυψη των θέσεων, προς όφελος τόσο των εργαζόμενων όσο και των επιχειρήσεων.
Για τις συνθήκες εργασίας στον κλάδο, ο κ. Χατζηδάκης τόνισε ότι οι έλεγχοι από το ΣΕΠΕ θα είναι αυστηροί. «Το ζήτημα έχει να κάνει όχι μόνο με τα δικαιώματα των εργαζόμενων αλλά και με την εικόνα της Ελλάδας. Εικόνες που δείχνουν ότι οι εργαζόμενοι δεν αντιμετωπίζονται σωστά, έχουν αρνητική αντανάκλαση όχι μόνο στους ίδιους αλλά και στη χώρα», υπογράμμισε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων. Για το θέμα της Συλλογικής Σύμβασης ο κ. Χατζηδάκης ξεκαθάρισε ότι η βούληση της κυβέρνησης είναι να κηρυχθεί υποχρεωτική, όπως έχει γίνει ήδη άλλωστε με την κλαδική σύμβαση των ξενοδοχείων. «Θα είναι ένα θετικό μήνυμα για τους εργαζόμενους, ένα μήνυμα δικαιοσύνης», σημείωσε ο υπουργός.