Με «μαύρα» αμείβονται 265.000 εργαζόμενοι – Στο 7% η αδήλωτη εργασία

Περίπου στις 265.000 ανέρχονται οι εργαζόμενοι, ποσοστό που αντιστοιχεί στο 7%, αναγκάζονται να δουλεύουν με «μαύρα», υπό καθεστώς, δηλαδή, αδήλωτης εργασίας.

Παρά τα μέτρα που λαμβάνει το υπουργείο Εργασίας, χιλιάδες εργαζόμενοι δεν «υπάρχουν πουθενά» με το ποσοστό της αδήλωτης εργασίας σε κλάδους υψηλής παραβατικότητας, όπως τουρισμός, επισιτισμός, κέντρα διασκέδασης και ψυχαγωγίας, επιχειρήσεις φασόν και οι υπηρεσίες φύλαξης, το ποσοστό να φτάνει στο 13,3%.

Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε το υπουργείο Εργασίας (ΣΕΠΕ), σε συνεργασία με τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας (ILO), οι απώλειες για το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας από την αδήλωτη ή την υποδηλωμένη εργασία, φτάνουν αθροιστικά τα 10 δισ. ευρώ.

Για το λόγο αυτό έχει συσταθεί, από την περασμένη άνοιξη, ειδική επιτροπή για την αντιμετώπιση αυτού του πολύ σημαντικού θέματος. Στην επιτροπή συμμετέχουν εκπρόσωποι του υπουργείου Εργασίας και των κοινωνικών εταίρων (εργοδοτικών οργανώσεων-ΓΣΕΕ), με την συνεργασία της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας.

Στο πλαίσιο αυτό έχει ξεκινήσει ενημέρωση στα σχολεία, σε μια προσπάθεια να ευαισθητοποιηθεί η «νέα γενιά» εργαζομένων, ώστε να μην αποδέχεται καθεστώς αδήλωτης απασχόλησης. Θα ακολουθήσουν και άλλα μέτρα – παρεμβάσεις στην αγορά εργασίας, για να περιοριστεί το φαινόμενο και να αυξηθούν τα έσοδα από εισφορές στην Κοινωνική Ασφάλιση.