Με μισθό-πείνας έως 250 ευρώ 250.000 εργαζόμενοι! – Παγιώθηκε η γενιά των 300 ευρώ, αλλά από τα μνημόνια… βγήκαμε

Στους μισθούς πείνας που προσφέρουν οι νέες θέσεις εργασίας εστιάζεται η έκθεση της ΓΣΕΕ, που παρουσιάστηκε νωρίτερα σήμερα.

Του Χάρη Δημητρίου

Είναι χαρακτηριστικό ότι από τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα, σχεδόν ένας στους τέσσερις λαμβάνει μηνιαίες αποδοχές που δεν ξεπερνούν τα 500 ευρώ. Επίσης, έχει εκτιναχθεί ο αριθμός των εργαζομένων που λαμβάνουν μισθό – φιλοδώρημα έως 250 ευρώ το μήνα. Από 64.000 που είχαν υπολογιστεί το 2010, έφτασαν τις 251.020 το 2018!

Τα στοιχεία της έκθεσης της ΓΣΕΕ που παρουσιάστηκε από τον επιστημονικό διευθυντή του Ινστιτούτου Εργασίας (ΙΝΕ), Γιώργο Αργείτη, δείχνουν ξεκάθαρα ότι οι μισθωτοί βιώνουν συνθήκες φτώχειας. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο δείκτης της υλικής υστέρησης, ανήλθε το 2017 στο 15,6%, όταν ένα χρόνο νωρίτερα ήταν στο 14,2%.

Πάντως, ο κ. Αργείτης διαπίστωσε ότι διατηρούνται όλες εκείνες οι συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί ώστε να συνεχίσει να είναι σταθερή η πορεία της ελληνικής οικονομίας και το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα. Όμως, ο θετικός ρυθμός μεγέθυνσης είναι τέτοιος, που δεν φαίνεται ικανός για να βελτιώσει τη θέση του κόσμου της εργασίας.

Εντύπωση προκάλεσε το στοιχείο ότι η μείωση της ανεργίας στο 18% δεν υποδηλώνει από μόνη της τη θετική πορεία της ελληνικής οικονομίας. Αιτία, το γεγονός ότι προέκυψε εξαιτίας των χιλιάδων νέων που έφυγαν μαζικά στο εξωτερικό κατά τα τελευταία έτη, των προγραμμάτων που υλοποιεί ο ΟΑΕΔ και των θέσεων εργασίας που δημιούργησε ο ιδιωτικός τομέας με πολύ μικρούς μισθούς…

Στο περιθώριο της παρουσίασης της έκθεσης του ΙΝΕ-ΓΣΕΕ, ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας, Γιάννης Παναγόπουλος, αναφέρθηκε στο θέμα που έχει ανακύψει τα τελευταία 24άωρα, σχετικά με την πρόθεση του Κυριάκου Μητσοτάκη να θεσπίσει επταήμερη απασχόληση. Ο κ. Παναγόπουλος έκανε λόγο για «πολιτικό πλιάτσικο κατά του κόσμου της εργασίας» που έχει σημειωθεί στα χρόνια της κρίσης. Μίλησε για παρεμβάσεις που έγιναν προ ετών και προκάλεσαν αύξηση των εργάσιμων ωρών από 11 σε 13, αλλά και μείωση της ημερήσιας ανάπαυσης, αντιστρόφως ανάλογα. Παράλληλα, θεσμοθετήθηκαν φτηνότερες υπερωρίες, καταργήθηκε η κυριακάτικη αργία, ενώ κυριαρχούν οι συμβάσεις μερικής απασχόλησης, που υποκρύπτουν πλήρη εργασία…