Με νέα 48ωρη απεργία συνεχίζουν οι ναυτεργάτες της Κέρκυρας

Νέα 48ωρη απεργία από τα ξημερώματα της Παρασκευής έως το Σάββατο 4/11/2017 θα πραγματοποιήσουν οι ναυτεργάτες της Κέρκυρας, διεκδικώντας μεταξύ άλλων τη διατήρηση της πορθμιακής γραμμής και τη χειμερινή περίοδο, την υπογραφή συλλογικών συμβάσεων εργασίας και την απόδοση των βαρέων και ανθυγιεινών από τους πλοιοκτήτες.

Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ/ΜΠΕ ο πρόεδρος του σωματείου Μηχανικών Ναυτεργατών Κέρκυρας «Άγιος Σπυρίδων», Χρήστος Βιτουλαδίτης, μεταξύ των αιτημάτων του κλάδου είναι «να μην ακινητοποιηθούν τα πλοία κλειστού τύπου κατά τη χειμερινή περίοδο, τα οποία ήδη δεν επαρκούν για τις ανάγκες του επιβατικού κοινού, που έχει αυξηθεί».

Την αμέριστη συμπαράστασή και αλληλεγγύη της προς τους ναυτεργάτες της Κέρκυρας εκφράζει η περιφέρεια Ιονίων Νήσων η οποία σε ανακοίνωσή της σημειώνει ότι «οι κινητοποιήσεις των ναυτεργατών με αίτημα την τροποποίηση και αλλαγή στην επικείμενη υπογραφή της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας των πληρωμάτων πορθμείων εσωτερικού πρέπει να βρουν ευήκοα ώτα, αποκαθιστώντας αδικίες και ανισότητες που δημιουργούν αναταραχή στους εργαζόμενους. Δεν είναι δυνατόν ο χαρακτηρισμός του ναυτικού επαγγέλματος ως βαρέως και ανθυγιεινού να μην συνοδεύεται και από την ανάλογη οικονομική επιβάρυνση για την εργοδοσία.

Σε έναν κλάδο, όπως αυτός των ναυτεργατών, που μαστίζεται από κατακόρυφη αύξηση της ανεργίας, θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι τα προβλήματα ξεκινούν από την εποχή των σπουδών τους, καθώς δεν έχει καταστεί δυνατή η εφαρμογή της νομοθεσίας περί εξασφάλισης από τις εφοπλιστικές ενώσεις της υποδοχής των φοιτητών για ναυτολόγηση, με αποτέλεσμα να ελλοχεύει κίνδυνος για αυτούς να μην μπορούν να εξασκήσουν το επάγγελμα του ναυτικού.

Οι απίστευτες αυτές καταγγελίες των ναυτικών ενώσεων, η συμπεριφορά ορισμένων εφοπλιστών- εργοδοτών ωσάν να είναι υπεράνω νόμου, η συνεχιζόμενη μάστιγα της ανεργίας, της υποαπασχόλησης, της υπερεργασίας και της λειψά αμειβόμενης εργασίας δεν μπορούν να μας αφήνουν αμέτοχους, αφού αφορούν έναν παραδοσιακό, παραγωγικό κλάδο των νησιών μας.

Θέλουμε να εξάρουμε τη στάση ευθύνης των ναυτεργατών της Κέρκυρας και την κοινωνική ευαισθησία που επέδειξαν, θέτοντας το κοινό συμφέρον πάνω από το συντεχνιακό, με τον ορισμό δρομολογίων με προσωπικό ασφαλείας και την επαγρύπνηση για έκτακτες περιπτώσεις.

Καλούμε την κυβέρνηση να ενσκήψει στα προβλήματα που έχουν προκληθεί, τις εφοπλιστικές ενώσεις να ικανοποιήσουν -έστω και την ύστατη στιγμή- τα δίκαια αιτήματά του κλάδου και την κοινωνία των νησιών μας να σταθεί αλληλέγγυα στα αιτήματα των ναυτεργατών».

Τα δρομολόγια των πλοίων ανοικτού και κλειστού τύπου της γραμμής Κέρκυρα – Ηγουμενίτσα δεν θα εκτελούνται τουλάχιστον μέχρι και το Σάββατο το πρωί.