Με 2,9 εκατ. ευρώ στηρίζει η Κομισιόν τους απολυμένους του λιανεμπορίου

Πρόταση στήριξης των 725 απολυμένων εργαζόμενων στο λιανικό εμπόριο με 2,9 εκατ. ευρώ από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Προσαρμογής στην Παγκοσμιοποίηση, ώστε να βρουν νέες θέσεις εργασίας, έκανε η αρμόδια επίτροπος για την απασχόληση, τις κοινωνικές υποθέσεις, τις δεξιότητες και την κινητικότητα εργατικού δυναμικού, Μαριάν Τίσεν, ύστερα από ελληνική αίτηση.

Όπως δήλωσε η Μαριάν Τισέν, «η αλληλεγγύη της Ε.Ε. αποτελεί βασικό παράγοντα για τη στήριξη του ευάλωτου εργατικού δυναμικού. Ο κλάδος του λιανικού εμπορίου στην Ελλάδα έχει υποστεί δυνατό πλήγμα από την οικονομική κρίση. Η προτεινόμενη υποστήριξη από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Προσαρμογής στην Παγκοσμιοποίηση αποσκοπεί τώρα στο να βοηθήσει αυτούς τους απολυθέντες εργαζομένους να προσαρμόσουν τις δεξιότητές τους και να διευκολύνει τη μετάβασή τους σε νέες θέσεις εργασίας ή να τους βοηθήσει να συστήσουν τη δική τους επιχείρηση. Η αγορά εργασίας στην Ελλάδα είναι μία από τις πιο δύσκολες στην Ε.Ε., συνεπώς οι εν λόγω απολυθέντες εργαζόμενοι χρειάζονται κάθε βοήθεια που μπορούμε να τους προσφέρουμε».

Οι απολύσεις 725 εργαζόμενων σε 9 επιχειρήσεις στον κλάδο του λιανικού εμπορίου έγιναν κυρίως στην Περιφέρεια Αττικής, ωστόσο, και στις υπόλοιπες περιφέρειες έχουν σημειωθεί δεκάδες απολύσεις.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία το 70,7% των απολύσεων στο λιανικό εμπόριο σημειώθηκαν στην περιφέρεια Αττικής, όπου το ποσοστό ανεργίας έφθασε το 22,9% στα τέλη του 2016. Όσον αφορά τις άλλες δέκα περιφέρειες, το ποσοστό ανεργίας κυμαινόταν μεταξύ 19,5% (περιφέρεια Αιγαίου) και 26,8% (περιφέρειες Ηπείρου και Δυτικής Μακεδονίας).

Όπως επισημαίνουν αξιωματούχοι της Ε.Ε., με τη συγκεκριμένη αρωγή από το Ταμείο Προσαρμογής στην Παγκοσμιοποίηση οι απολυμένοι εργαζόμενοι στο λιανικό εμπόριο θα έχουν δυνατότητα πρόσβασης σε συμβουλευτική καθοδήγηση, σε συνεισφορά για σύσταση επιχείρησης, καθώς και κίνητρα πρόσληψης και επιδόματα αναζήτησης εργασίας και κατάρτισης.

Το κόστος του παρεχόμενου πακέτου εκτιμάται ότι θα είναι 4,9 εκατ. ευρώ, από τα οποία το ΕΤΠΠ θα συνεισφέρει 2,9 εκατ. ευρώ. Οι προτάσεις έχουν πλέον διαβιβαστεί για έγκριση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στο Συμβούλιο Υπουργών της Ε.Ε.