Μπάχαλο στο Δημόσιο από την τηλεργασία! Αναστάτωση στους εργαζόμενους από εγκύκλιο του υπουργείου Εσωτερικών

(Ξένη Δημοσίευση) Ειδικά κλιμάκια Ιατρών και Νοσηλευτών της Περιφέρειας Αττικής και του ΙΣΑ, σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ, διενεργούν δειγματοληπτικούς ελέγχους για λοίμωξη από τον ιό SARSCOVID -2, στο Άσυλο Ανιάτων στην Κυψέλη, Δευτέρα 31 Αυγούστου 2020. Από το Άσυλο Ανιάτων στην Κυψέλη, ξεκίνησαν σήμερα οι μαζικοί δειγματοληπτικοί έλεγχοι για λοίμωξη από τον ιό SARSCOVID -2, που θα διενεργούν τα κλιμάκια της Περιφέρειας Αττικής και του ΙΣΑ σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ, σε Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων και άλλες κοινωνικές δομές της Αττικής. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ/STR

Η τηλεργασία έτσι και αλλιώς είναι ένα μοντέλο απασχόλησης εντελώς καινούργιο. Όταν μάλιστα επιβάλλεται υπό καθεστώς υγειονομικής κρίσης, τότε δημιουργεί πρόσθετο άγχος και ανησυχία. Ειδικά στο Δημόσιο τομέα, όπου δεν φημίζεται για τα… γρήγορα αντανακλαστικά του, η άμεση εφαρμογή του εν λόγω μέτρου, περισσότερο μπέρδεψε παρά διευκόλυνε τους εργαζόμενους!

Αφορμή για να επικρατήσει «χάος» ήταν μια εγκύκλιος του υπουργείου Εσωτερικών. Για ένα 24ωρο έμενε αναπάντητο το ερώτημα αν είναι υποχρεωτική ή όχι η τοποθέτηση του 40% του προσωπικού, σε καθεστώς τηλεργασίας. Το… μπάχαλο είχε ως αποτέλεσμα να καθυστερήσει η διαδικασία κατά τουλάχιστον μία ημέρα, με συνέπεια το ίδιο το μέτρο να ακυρωθεί στην πράξη. Όλα αυτά ενώ στην Αττική «δίνουν μάχη» με το χρόνο οι υγειονομικές αρχές για να περιορίσουν τη διασπορά του κορονοϊού και να αποφευχθεί εάν νέο, καταστροφικό για την οικονομία, lockdown

Για το θέμα παρενέβη με επίσημη ανακοίνωση ο τομέας δημόσιας διοίκησης του ΚΙΝΑΛ, κάνοντας λόγο για «αντικρουόμενες οδηγίες που δίνει η κυβέρνηση μέρα παρά μέρα για την τηλεργασία στο δημόσιο».

Συγκεκριμένα: 

Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου. 

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε νέα μέτρα για την αντιμετώπιση της θεαματικής αύξησης κρουσμάτων κορωνοϊού στην Αττική, μεταξύ των οποίων και η «Υποχρεωτική τηλεργασία στο 40% για τους εργαζόμενους του Ιδιωτικού και Δημόσιου τομέα που εκτελούν εργασίες γραφείου ή εργασίες που μπορούν να εκτελεστούν εξ αποστάσεως.»

Κυριακή 20 Σεπτεμβρίου.

Το υπουργείο Εσωτερικών εξέδωσε εγκύκλιο, σύμφωνα με την οποία η εξ αποστάσεως εργασία στο Δημόσιο δεν είναι υποχρεωτική για το 40% των εργαζομένων που εκτελούν εργασίες γραφείου, αλλά οι υπάλληλοι «δύνανται να παρέχουν εξ αποστάσεως εργασία σε ποσοστό έως και 40%». Μάλιστα, εφόσον οι αποστάσεις στα γραφεία των υπαλλήλων τηρούν τον κανόνα του 1,5 μέτρου, τότε δεν θα ισχύσει η τηλεργασία.

Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου

Το υπουργείο Εσωτερικών εξέδωσε νέα εγκύκλιο, με την οποία υποτίθεται ότι διευκρίνιζε την προηγούμενη, αλλά στην ουσία την αναιρούσε πλήρως, αφού έλεγε ότι η εξ αποστάσεως εργασία είναι υποχρεωτική για τους φορείς του Δημοσίου της Αττικής σε ποσοστό 40%. 

Είναι προφανές ότι πρόκειται για διγλωσσία που επέφερε αλαλούμ στις δημόσιες υπηρεσίες τις προηγούμενες μέρες. Υπήρξαν περιπτώσεις όπου οι διευθύνσεις διοικητικού έδιωξαν τους εργαζόμενους κυριολεκτικά στη μέση της ημέρας για να δουλέψει από το σπίτι του. Εργαζόμενοι, οι οποίοι τη Δευτέρα και την Τρίτη είχαν παρουσιαστεί κανονικά στην εργασία τους, στο σύνολό τους! Όπως επισημαίνει το ΚΙΝΑΛ, «σε μια περίοδο κρίσιμη όπου η πανδημία δείχνει τα δόντια της, η επιτελική κυβέρνηση με τους 440 επιτελάρχες και μετακλητούς στο Μαξίμου που υποτίθεται ότι συντονίζουν τους φορείς για να δουλεύουν τα πάντα ρολόι, δεν μπορούν ούτε μεταξύ τους να συνεννοηθούν για το μέτρο της τηλε-εργασίας στο Δημόσιο».