Νέα πανελλαδική απεργία στο εμπόριο την Κυριακή 17 Δεκεμβρίου

Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεων στο εμπόριο για το κυριακάτικο άνοιγμα των μαγαζιών, με προκήρυξη από την Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας (ΟΙΥΕ) νέας 24ωρης απεργίας την ερχόμενη Κυριακή 17 Δεκεμβρίου.

Σε ανακοίνωσή της η ΟΙΥΕ σημειώνει ότι «οι εμποροϋπάλληλοι, για μια ακόμα χρονιά, καλούνται να εργαστούν για πάνω από 30-40 συνεχόμενες ημέρες, οι περισσότεροι χωρίς ρεπό, χωρίς ξεκούραση, χωρίς καν πρόσθετη αμοιβή 75% για τις Κυριακές τους. Δεν φθάνει μόνο ότι θα εργαστούν τις 3 τελευταίες συνεχόμενες Κυριακές του Δεκεμβρίου μετά από την μνημονιακή νομοθεσία του 2013, την οποία η σημερινή κυβέρνηση έχει αφήσει άθικτη, αλλά οι μεγάλες εμπορικές αλυσίδες του ΣΕΛΠΕ, τα εκπτωτικά χωριά, τα εμπορικά κέντρα (malls), τα διάφορα Factory Outlets, επιδιώκουν ξεδιάντροπα να ανοίξουν στις 26/12, στις 2/1, αλλά και ανήμερα των Θεοφανίων (6/1)».

Η ΟΙΥΕ αναφερόμενη στην απόφαση Αχτσιόγλου με την οποία κηρύχτηκε υποχρεωτική αργία η επομένη των Χριστουγέννων, τονίζει ότι «μετά από άμεση παρέμβαση της ΟΙΥΕ και σε συντονισμό με το ΕΚΑ, αποτρέψαμε το άνοιγμα των καταστημάτων την Αργία της δεύτερης ημέρας των Χριστουγέννων (26/12)». επισημαίνοντας ότι «είναι μια σημαντική νίκη των εργαζομένων και των συνδικάτων, η οποία αποδεικνύει ότι ο συνεχής και επίμονος αγώνας μπορεί να έχει αποτελέσματα».

Και η ανακοίνωση καταλήγει: «Αυτή την Κυριακή, 17/12/2017, συνεχίζουμε. Απεργούμε για:

  • Την υπεράσπιση των Κυριακών μας.
  • Την υπεράσπιση των Αργιών μας.
  • Την υπεράσπιση του δικαιώματός μας για αξιοπρεπείς μισθούς και συνθήκες εργασίας, με μόνιμη σταθερή δουλειά, χωρίς τις ακραίες ευελιξίες των εργοδοτών.
  • Την υπεράσπιση  του δικαιώματός μας στον ελεύθερο και προσωπικό χρόνο ξεκούρασης.

Η κεντρική Απεργιακή δράση της ΟΙΥΕ και των σωματείων μας θα πραγματοποιηθεί με συγκέντρωση και πορεία στο εκπτωτικό χωριό McArthurGlen, την Κυριακή 17/12/2017 και ώρα 12.00.

(Σημειώνεται ότι, θα υπάρξει αναχώρηση λεωφορείου από τα γραφεία της ΟΙΥΕ – Ψαρών 2, Πλ. Καραϊσκάκη στις 11.00 π.μ.)».