Νέα προγράμματα κατάρτισης – Το επίδομα ανεργίας σε καινούργιο… ρόλο

Εστιασμένα στην κατάρτιση, ανέργων και εργαζομένων, θα είναι τα νέα προγράμματα που θα εκπονεί εφεξής ο ΟΑΕΔ. Πρόκειται για το νέο «μοντέλο» προγραμμάτων, που θα ενσωματωθεί σε νομοσχέδιο που ετοιμάζει το υπουργείο Εργασίας και θα θέσει σε διαβούλευση έως τις αρχές Νοεμβρίου. Αυτό ήταν και το βασικό πεδίο συζήτησης, στη συνάντηση που είχαν χθες, ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης και ο Επίτροπος Απασχόλησης και Κοινωνικών Δικαιωμάτων Nicolas Schmit. Προγράμματα που θα συγχρηματοδοτηθούν από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και αποτελούν το «επόμενο βήμα» στην κοινωνική πολιτική της Κυβέρνησης.

Στο σκέλος της κατάρτισης, ο κεντρικός στόχος είναι να βελτιωθούν οι δεξιότητες του ανέργου, έτσι ώστε να επιστρέψει πιο εύκολα και με μεγαλύτερες αξιώσεις στην αγορά εργασίας. Πρόκειται για το λεγόμενο «skills matching», που αποτελεί ζητούμενο για την Κυβέρνηση να βελτιωθεί η θέση της Ελλάδας στην ΕΕ. Γι’ αυτό άλλωστε από τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης που θα εισρεύσουν στη χώρα, ένα ποσό της τάξης του 1 δισ. ευρώ, έχει δεσμευτεί να αξιοποιηθεί για την κατάρτιση.

Η διαδικασία και τα προγράμματα κατάρτισης θα συνοδεύονται και από αντίστοιχη πιστοποίηση. Θα αφορούν όχι μόνο ανέργους,  αλλά ακόμα και εργαζόμενους που θα θέλουν να βελτιώσουν τις δεξιότητές τους. Η ενεργοποίηση των Κέντρων Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΚΕΚ), με όρους ασφάλειας και σεβασμού στο δημόσιο χρήμα, αποτελεί επίσης στόχο του υπουργείου Εργασίας.

Η κατάρτιση θα μπορεί να συνοδεύεται και από πρακτική άσκηση του εκπαιδευόμενου, ενώ θα μπορεί να χορηγείται ένα ποσό στο ΚΕΚ, αν ο καταρτιζόμενος- άνεργος, καταστεί εφικτό μέχρι να βρει και δουλειά.

Την ίδια στιγμή, ο ΟΑΕΔ, που θα ελέγχει την όλη διαδικασία θα αναλάβει την καταβολή των ποσών που θα οφείλονται στα ΚΕΚ, αφού θα πιάνονται μετρήσιμοι στόχοι. Ταυτόχρονα, θα διατηρεί και την επαφή με το επίδομα ανεργίας, το οποίο όμως αποκτά διαφορετικά χαρακτηριστικά. Πλέον, δεν θα θωρείται δεδομένο ότι το επίδομα των 400 ευρώ, θα χορηγείται για 12 μήνες,  στους ανέργους που το δικαιούνται. Είναι πιθανό, κατά το μοντέλο και της «έκθεσης Πισσαρίδη», να χορηγείται για μικρότερο χρονικό διάστημα (πχ 6 μήνες) και το υπόλοιπο είτε να συνδυάζεται με κατάρτιση είτε με πρόγραμμα πρακτικής άσκησης, με στόχο πάντα την επιστροφή στην αγορά εργασίας.

Είναι προφανές ότι οι αλλαγές αυτές, συνιστούν τη δημιουργία ενός εντελώς καινούργιου όσο και διαφορετικού «οδικού χάρτη» για τους ανέργους, στην προσπάθεια που καταβάλλουν να βρουν δουλειά.

Γι’ αυτό και δόθηκε ιδιαίτερη βαρύτητα στην χθεσινή συνάντηση Χατζηδάκη –Schmit. Δεν είναι τυχαίο ότι ο Επίτροπος Απασχόλησης, σε δηλώσεις του επισήμανε ότι οι δύο πλευρές συζήτησαν «για μια σειρά κοινωνικών προγραμμάτων για τα οποία δουλεύουμε μαζί και αναλύσαμε όλες τις διαφορετικές πτυχές της  συνεργασίας  μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της ελληνικής κυβέρνησης, μιας συνεργασίας πολύ θετικής και εποικοδομητικής».

Πρόσθεσε ότι συμφωνεί με τις προτεραιότητες που έχει θέσει  η ελληνική κυβέρνηση, «όπως είναι η καταπολέμηση της ανεργίας των νέων –που αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα και για την Επιτροπή- και οι μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας  υπό το πρίσμα των αλλαγών που συντελούνται στις οικονομίες μας στο πλαίσιο της πράσινης μετάβασης και του ψηφιακού μετασχηματισμού και  της ανάγκης για ανάπτυξη των δεξιοτήτων που θα δώσουν σε όλους την ευκαιρία να αποκτήσουν μια ποιοτική θέση εργασίας».