Νέα συγκέντρωση εργαζομένων σε επισιτισμό και τουρισμό – «Δεν θα ανεχτούμε την ανέχεια και την εξαθλίωση» (βίντεο)

Πηγή: 902.gr

Με συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Εργασίας το μεσημέρι της Παρασκευής το Συνδικάτο Επισιτισμού – Τουρισμού – Ξενοδοχείων Αττικής, επιχειρησιακά σωματεία, εργαζόμενοι σε ειδικότητες του κλάδου, έστειλαν το μήνυμα, “Φτάνει πια! Δε θα ανεχθούμε την ανέχεια και την εξαθλίωση. Δε θα συνεχίζουμε να θυσιάζουμε τη ζωή τη δική μας και των οικογενειών μας προς όφελος των επιχειρηματικών ομίλων. Διεκδικούμε τη δουλειά μας, το εισόδημά μας, την υγεία μας”. 

Αντιπροσωπεία των σωματείων συναντήθηκε με τη γενική γραμματέα του υπουργείου, Άννα Στρατινάκη. Όσον αφορά το αίτημα να διασφαλιστεί η επαναπρόσληψη όλων των εποχικών εργαζομένων το 2021, με συγκεκριμένα μέτρα και ρυθμίσεις, η εκπρόσωπος του υπουργείου δεσμεύτηκε ότι θα υπάρξουν σχετικές προβλέψεις. Ωστόσο, καμία απάντηση δεν δόθηκε στη διεκδίκηση μέτρων που να διασφαλίζουν το εισόδημα των εργαζομένων μέχρι να επιστρέψουν στη δουλειά. Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμα και τα ψίχουλα της αναστολής ισχύουν μέχρι το τέλος Μάρτη, ενώ η ανανέωση του μέτρου για τον Απρίλη δεν έχει ανακοινωθεί. Μάλιστα, η αντιπροσωπεία των σωματείων άκουσε για μια ακόμα φορά το “επιχείρημα” πως “δεν υπάρχουν λεφτά”, την ίδια ώρα που η κυβέρνηση μοιράζει πακέτα χρηματοδότησης και άλλες ελαφρύνσεις στη μεγαλοεργοδοσία.

Εξάλλου, σοβαρό ζήτημα υπάρχει όσον αφορά την ασφαλιστική κάλυψη χιλιάδων εργαζομένων, καθώς στο τέλος του Φλεβάρη λήγει η ασφαλιστική τους ικανότητα και δεν έχουν τα απαραίτητα ένσημα για να την ανανεώσουν. Στην όξυνση του προβλήματος έχει βάλει το χέρι της η κυβέρνηση, που δεν έχει καταβάλλει ως όφειλε τα ένσημα στους εργαζόμενους που τέθηκαν σε αναστολή με μονομερείς δηλώσεις. Ακόμα χειρότερα, η γγ του υπουργείου ξεκαθάρισε πως οι ελαστικά απασχολούμενοι δεν πρόκειται να λάβουν ένσημα που να αναλογούν σε πλήρη ασφαλιστική κάλυψη για τους μήνες της αναστολής. Έτσι, οι εργαζόμενοι με συμβάσεις διαλείπουσας εργασίας θα μείνουν με ένα ένσημο το μήνα, και επομένως χωρίς ασφάλιση! Ανάλογο πρόβλημα έχουν και οι ξεναγοί και οι συνοδοί που δεν εντάχθηκαν στο μέτρο της αναστολής.

Από την πλευρά τους τα σωματεία απαίτησαν να διασφαλιστεί η ασφαλιστική ικανότητα όλων των εργαζομένων, υπογραμμίζοντας πως δε θα επιτρέψουν να μείνει χωρίς ασφαλιστική κάλυψη κανένας, μέσα στις συνθήκες της πανδημίας.

Έθεσαν ακόμα μια σειρά διεκδικήσεις για τους διανομείς, που αφορούν τα μέτρα προστασίας, την ένταξη τους στα ΒΑΕ κ.ά.  Με δεδομένες τις μεγάλες δυσκολίες που αντιμετωπίζουν χιλιάδες εργαζόμενοι του κλάδου, αλλά και τις απαντήσεις του υπουργείου που δεν δίνουν λύση στα οξυμένα προβλήματα, τα σωματεία ξεκαθάρισαν πως θα δώσουν συνέχεια στον αγώνα τους με νέες κινητοποιήσεις και πρωτοβουλίες.

Πηγή: 902.gr