Νέα Σύμβαση στον κλάδο των αρτοποιών – Αυξήσεις 1,5% για τους εργαζόμενους

Μικρές αυξήσεις 1,5% «κρύβει» η νέα σύμβαση εργασίας που υπεγράφη για τα αρτοποιεία όλης της χώρας. Πρόκειται για μια Συλλογική Σύμβαση Εργασίας διετούς διάρκειας που έχει αφετηρία την 6η Μαρτίου 2019 και λήξη την 6η Μαρτίου 2021. Αφορά περίπου 10.000 εργαζόμενους σε αρτοποιεία, αλλά περιορίζεται μόνο σε φούρνους παραδοσιακού τύπου, οι οποίοι έχουν και ζυμωτήριο. Άρα αφήνει εκτός τις οργανωμένες αλυσίδες εστίασης, που απασχολούν το μεγαλύτερο όγκο εργαζομένων.

Ακόμα και έτσι, όμως, στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζόμενων στον Επισιτισμό – Τουρισμό (ΠΟΕΕΤ) εκτιμούν ότι η συγκεκριμένη σύμβαση αποτελεί ένα «πρώτο βήμα» έτσι ώστε να πιεστούν οι εργοδότες των οργανωμένων αλυσίδων (ΣΕΠΟΑ) για να αποδεχτούν αρχικά την ύπαρξή τους(!!!) και στη συνέχεια την υπογραφή ξεχωριστής σύμβασης. Υπενθυμίζεται ότι ο ΣΕΠΟΑ δηλώνει ότι δεν αποτελεί εργοδοτικό σωματείο και η υπόθεση αναμένεται να κριθεί οριστικά, από τα αρμόδια δικαστήρια…

Σε ό,τι αφορά την καινούργια σύμβαση του κλάδου των αρτοποιών ορίζονται τα εξής:

  • Υπάγεται στη σύμβαση το πάσης φύσεως προσωπικό των αρτοποιείων στα καταστήματα των οποίων λειτουργεί τμήμα κουζίνας, καφετέριας, πιτσαρίας, εργαστηρίων ζαχαροπλαστικής. Επίσης, περιλαμβάνει τις ειδικότητες του ψήστη, του τεχνίτη πιτσαρίας, του τεχνίτη ζαχαροπλαστικής και των βοηθών τους, καθώς και του μπουφετζή και του σερβιτόρου.
  • Τα κατώτατα όρια αμοιβής για όλες τις ανωτέρω επαγγελματικές κατηγορίες ορίζονται στα 660 ευρώ και των βοηθών τους στα 650 ευρώ το μήνα.
  • Με τη σύμβαση ορίζεται ρητά ότι οι εργοδότες πρέπει να καταβάλλουν, πέραν του μισθού, επίδομα γάμου 10%. Επίσης, ειδικά για τους τεχνίτες ζαχαροπλαστικής και για τους απασχολούμενους στην παρασκευή και ψήσιμο εδεσμάτων, πρέπει να καταβάλλεται πρόσθετο επίδομα ανθυγιεινής εργασίας, που ανέρχεται σε 10% του μισθού.
  • Η σύμβαση καθιερώνει, εκτός από τις προβλεπόμενες αργίες, την Καθαρά Δευτέρα και την 1η Ιανουαρίου του έτους, ως εξαιρέσιμες ημέρες. Επιπλέον, καθιερώνεται το 40άωρο για όλα τα καταστήματα ως εβδομαδιαία απασχόληση.

Η σύμβαση υπογράφηκε από τα δύο μέρη εντός του χρονικού διαστήματος της μετενέργειας, άρα έχει άμεση ισχύ. Ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν ότι η ΠΟΕΕΤ βρίσκεται πολύ κοντά ώστε να υπογράψει κλαδική σύμβαση και για τον τομέα του επισιτισμού.