Νομοθετική πρωτοβουλία για τα αναδρομικά των εργαζόμενων στους δήμους ζητά το Δ.Σ. της ΠΕΔ-ΚΜ

Νομοθετική πρωτοβουλία για την αναδρομική καταβολή επιδομάτων εορτών και αδείας σε εργαζόμενους των δήμων ζητά ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΔ-ΚΜ), Λάζαρος Κυρίζογλου, με επιστολή που έστειλε στους υπουργούς Εσωτερικών, Αλέξη Χαρίτση και Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Προηγήθηκε η λήψη απόφασης από το Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΕΔ, το οποίο εξέφρασε την υποστήριξή του προς τους εργαζόμενους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που διεκδικούν -και με δικαστικές αποφάσεις επιτυγχάνουν- την αναγνώριση της αντισυνταγματικότητας των περικοπών των επιδομάτων τους.

Στην επιστολή του, ο κ. Κυρίζογλου αναφέρει ότι τα απαιτούμενα ποσά θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να καλύπτονται από τον κρατικό προϋπολογισμό και να μην επιβαρύνουν τους δημοτικούς προϋπολογισμούς.

Παράλληλα, το διοικητικό συμβούλιο της ΠΕΔ-ΚΜ απέστειλε επιστολή στον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Πάνο Καμμένο και τον υπουργό Εσωτερικών, Αλέξη Χαρίτση. Σε αυτήν περιλαμβάνονται οι προτάσεις της Ένωσης για την αναθεώρηση του Συντάγματος.

Ειδικότερα, προτείνεται η συνταγματική αναθεώρηση να συμπεριλάβει, ως προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση, τόσο το άρθρο 101 (όπου την κατά το «αποκεντρωτικό σύστημα» οργάνωσης του κράτους θα πρέπει, επιτέλους, να διαδεχθεί η «αποκέντρωση με αυτοδιοίκηση»), όσο και το άρθρο 102, όπου μεταξύ άλλων θα πρέπει: να πρυτανεύουν οι αρχές του Ευρωπαϊκού Χάρτη Τοπικής Αυτονομίας, ιδιαιτέρως δε της εγγύτητας και της επικουρικότητας, καθώς και να κατοχυρώνεται τόσο η διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια των ΟΤΑ, όσο και η υποχρέωση του κράτους να σέβεται, να τιμά και να εφαρμόζει απαρέγκλιτα τις δεσμεύσεις που απορρέουν από την κατοχύρωση αυτή.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ -Π.Γ.