Νοσοκομειακοί γιατροί: Στάση εργασίας σήμερα, 24ωρη απεργία την Πέμπτη

Με στάση εργασίας σήμερα και συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Υγείας και με 24ωρη πανελλαδική απεργία την Πέμπτη, απαντά η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), στο νομοσχέδιο που κατατέθηκε προχτές χτες στη Βουλή για το χρόνο εργασίας των γιατρών και οδοντιάτρων του ΕΣΥ.

Η στάση εργασίας θα γίνει σήμερα από τις 11:00 ώς τις 15:00, ενώ στις 12:00 το μεσημέρι θα γίνει συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Υγείας. Επίσης, για αύριο, Πέμπτη, έχει αποφασιστεί 24ωρη πανελλαδική απεργία και απεργιακή συγκέντρωση στις 11.00 π.μ. έξω από το υπουργείο Υγείας.

Η ΟΕΝΓΕ με ανακοίνωσή της χαρακτηρίζει το νομοσχέδιο «αντεργατικό έκτρωμα» που:

– Ενσωματώνει όλες τις αντιδραστικές Ευρωπαϊκές οδηγίες που ελαστικοποιούν το ωράριο.

– Καταργεί το σταθερό, ημερήσιο και εβδομαδιαίο χρόνο εργασίας των γιατρών.

– Οι 48 ώρες δεν είναι ο μέγιστος επιτρεπτός εβδομαδιαίος χρόνος εργασίας αλλά ο μέσος όρος με περίοδο αναφοράς το τετράμηνο. Θα μπορούν να μας βάλουν να εφημερεύουμε όλες τις καθημερινές δωδεκάωρα για πάνω από ένα μήνα.

– Καθιερώνει το “opt out”, δηλαδή με ατομική συναίνεση του γιατρού ο μέσος εβδομαδιαίος χρόνος εργασίας θα μπορεί να αυξάνεται από 48 στις 60 ώρες. Με τα εντέλλεσθε που δίνουν και παίρνουν, τα φαινόμενα αυθαιρεσίας και αυταρχισμού διοικήσεων και διευθυντών που πολλαπλασιάζονται, τα περί “ελεύθερης συναίνεσης του γιατρού” είναι απροκάλυπτη κοροϊδία, καθαρή πρόκληση. Όσο για το 60ωρο θα είναι ο κανόνας και όχι η εξαίρεση, με δεδομένες τις τραγικές ελλείψεις σε γιατρούς.

– Η εφημερία ετοιμότητας θεωρείται χρόνος ανάπαυσης. Μας θέλουν απίκο 24 ώρες το 24ωρο, διαθέσιμους ανά πάσα ώρα και στιγμή και από πάνω θα μας λένε ότι αναπαυόμαστε».

Χτες και ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ) με ανακοίνωσή του κατήγγειλε «το καταστροφικό νομοσχέδιο, για το “χρόνο εργασίας” των νοσοκομειακών γιατρών» και κάλεσε τα μέλη του να συμμετέχουν δυναμικά στις κινητοποιήσεις, τονίζοντας ότι η «πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας που αμείβεται με παχυλούς μισθούς νομοθετεί καθεστώς εργασιακής αιχμαλωσίας και συνθήκες “γαλέρας” για τους γιατρούς του ΕΣΥ, ενώ τους οδηγεί στην οικονομική εξαθλίωση».

«Επιπρόσθετα δίνει τη χαριστική βολή στα δημόσια νοσοκομεία που καταρρέουν οδηγώντας σε διάλυση τμήματα και κλινικές που αντιμετωπίζουν ήδη πολύ σοβαρά προβλήματα. Καταγγέλλουμε τις πραξικοπηματικές διαδικασίες με τις οποίες επιχειρεί το υπουργείο Υγείας να περάσει το νομοσχέδιο αφού δεν μεσολαβεί ούτε καν 24ωρο για την πρόσκληση φορέων στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή»,υπογραμμίζει χαρακτηριστικά στην ανακοίνωσή του ο ΙΣΑ.