«Ντελιβεροποίηση» της μισθωτής εργασίας και βίαιη βουλγαροποίηση των μισθών

Man in a Bear Market - Losing Money in the Markets

Αναλύοντας τα τελευταία στοιχεία του ΕΦΚΑ, η Ένωση για την Υπεράσπιση της Εργασίας και του Κοινωνικού Κράτους (ΕΝΥΠΕΚΚ), κάνει λόγο για «ντελιβεροποίηση» της μισθωτής εργασίας και βίαιη βουλγαροποίηση των μισθών».

Σύμφωνα με την ΕΝΥΠΕΚΚ, «όταν θεσπίστηκε η «ρήτρα Βουλγαρίας» για τους μισθούς του ιδιωτικού τομέα με το β’ Μνημόνιο (ν. 4046/2012, σελ. 713), κανένας δεν πίστευε, ούτε ακόμη και οι εμπνευστές του, ότι μέσα σε τέσσερα χρόνια από την επιβολή της, τα αποτελέσματα θα ήταν τόσο άμεσα και καταστροφικά και για τη διαβίωση των εργατοϋπαλλήλων αλλά και για τη λαϊκή κατανάλωση γενικότερα.

Από την απαρχή της διακυβέρνησης της χώρας από τους ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ (Ιανουάριος 2015), η… αριστερή κυβέρνηση επιχείρησε να εκφωνήσει ένα… άλλο αφήγημα, εφαρμόζοντας όμως στο σύνολό τους όλες τις ρήτρες των προηγουμένων Μνημονίων για την “ντελιβεροποίηση” της μισθωτής εργασίας και τη βίαιη βουλγαροποίηση των μισθών».

Η ΕΝΥΠΕΚ επισημαίνει ότι η κυβέρνηση «στην προσπάθειά της να δείξει άμεσα και χειροπιαστά αποτελέσματα στον τομέα της ανεργίας, χρησιμοποίησε μαζικά τα διάφορα προγράμματα εργασιακής ειλωτείας προκειμένου να διαγραφούν από τις λίστες ανέργων χιλιάδες συμπολίτες μας (κυρίως νέοι)».

Και συνεχίζει: «Τα προχθεσινά στοιχεία όμως του ΕΦΚΑ για τον Ιανουάριο του 2017 στέρησαν από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ κάθε επιχείρημα για επιτυχίες στην αντιμετώπιση της ανεργίας!

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία του ίδιου του ΕΦΚΑ και του ΥΠΕΚΑ, στο σύνολο των ασφαλισμένων, η μέση απασχόληση είναι 21,19 ημέρες, στους ασφαλισμένους στις κοινές επιχειρήσεις 21,33 και στους ασφαλισμένους στα οικοδομοτεχνικά έργα 12,31 ημέρες.

Στο σύνολο των κοινών επιχειρήσεων, σε ασφαλισμένους με πλήρη απασχόληση, το μέσο ημερομίσθιο ανέρχεται στα 51,47 ευρώ και ο μέσος μισθός σε 1.203,98 ευρώ, ενώ στη μερική απασχόληση ανέρχονται στα 23,74 ευρώ και 394,13 ευρώ, αντίστοιχα. Στα οικοδομοτεχνικά έργα, το μέσο ημερομίσθιο είναι 41,94 ευρώ και ο μέσος μισθός 516,28 ευρώ.

Στις επιχειρήσεις με λιγότερους από 10 μισθωτούς, το μέσο ημερομίσθιο πλήρους απασχόλησης ανέρχεται στο 62,84% του μέσου ημερομισθίου των ασφαλισμένων σε επιχειρήσεις με πάνω από 10 μισθωτούς, ενώ ο μέσος μισθός ανέρχεται στο 59,70% του αντίστοιχου των επιχειρήσεων με πάνω από 10 μισθωτούς.

Το μέσο ημερομίσθιο των γυναικών στις κοινές επιχειρήσεις με πλήρη απασχόληση, αντιπροσωπεύει το 86,37% του αντίστοιχου ημερομισθίου των ανδρών, ενώ στη μερική απασχόληση το 94,89%.

Ο αριθμός των ασφαλισμένων στις κοινές επιχειρήσεις μειώθηκε κατά 4,78%, στα οικοδομοτεχνικά έργα μειώθηκε κατά 23,57% και στο σύνολο των επιχειρήσεων μειώθηκε κατά 5,14%.

Ο αριθμός των αλλοδαπών ασφαλισμένων μειώθηκε κατά 3,14%.

Η μέση απασχόληση στις κοινές επιχειρήσεις αυξήθηκε κατά 0,61%, στα οικοδομοτεχνικά έργα μειώθηκε κατά 7,79% και στο σύνολο των επιχειρήσεων μειώθηκε κατά 0,56%.

To μέσο ημερομίσθιο στις κοινές επιχειρήσεις αυξήθηκε κατά 0,07% και στα οικοδομοτεχνικά έργα αυξήθηκε κατά 4,69%.

Ο μέσος μισθός στις κοινές επιχειρήσεις μειώθηκε κατά 0,59% και στα οικοδομοτεχνικά έργα μειώθηκε κατά 3,46%», τονίζει η ΕΝΥΠΕΚΚ και παραθέτει δύο πίνακες:


«Από τα παραπάνω αποκαλυπτικά στοιχεία που ανακοίνωσε προχθές ο ΕΦΚΑ προκύπτει αβίαστα ότι στόχος της τρόικας και της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είναι η βίαιη συμπίεση των μισθών του ιδιωτικού τομέα, η γενικευμένη εφαρμογή της ευέλικτης και άτυπης απασχόλησης, η προϊούσα κατάργηση της πλήρους, η βίαιη φτωχοποίηση του λαού δηλαδή, με στόχο τις πολυπόθητες για δανειστές και κυβέρνηση επενδύσεις. Η ΕΝΥΠΕΚΚ θα αγωνιστεί να μην μετατραπεί η πολύπαθη χώρα μας σε ένα Ελ Ντοράντο γενικευμένης “ευέλικτης” απασχόλησης και φτηνής πλήρους!», καταλήγει η ανακοίνωση.