Ν. Βογιατζίδης: Η κυβέρνηση σιωπά ένοχα για το σκάνδαλο στα Λιπάσματα Καβάλας

Δυναμική κινητοποίηση στην Ηρώδου Αττικού, αφού ο δρόμος προς το Μαξίμου ήταν κλειστός από αστυνομικές δυνάμεις, πραγματοποίησαν χτες οι υπό ομηρεία εργαζόμενοι στα Λιπάσματα Καβάλας.

Με συνθήματα εναντίον της κυβέρνησης και με πανό που έγραφε «Τσίπρα ποιος καλύπτει τον Λαυρεντιάδη;», οι παράνομα απολυμένοι δήλωσαν την αποφασιστικότητά τους για συνέχιση του αγώνα, με στόχο αφενός να επιστρέψουν στις θέσεις εργασίας τους, έχοντας κερδίσεις και δικαστικές αποφάσεις, και αφετέρου, για να χυθεί άπλετο φως σε ένα από τα σκάνδαλα Λαυρεντιάδη.

Άφησαν σαφείς αιχμές για την κυβέρνηση, κατηγορώντας την ότι σιωπά ένοχα, αφού δεν παίρνει σαφή θέση, ενώ χαρακτήρισαν τη λειτουργία του εργοστασίου «πειραματική», γεγονός που -όπως είπαν- εκτός των άλλων εγκυμονεί και μεγάλους κινδύνους για την ευρύτερη περιοχή.

Μιλώντας στο asfalistiko.gr ο πρόεδρος των εργαζομένων στα λιπάσματα Καβάλας, Νίκος Βογιατζίδης, τόνισε ότι «βρισκόμαστε ενάμισι χρόνο τώρα αντιμέτωποι με το μεγαλύτερο σκάνδαλο διαφθοράς στη χώρα, που έχει ονοματεπώνυμο και δεν είναι άλλο από το όνομα του κ. Λαυρέντη Λαυρεντιάδη. Ένα σκάνδαλο οικονομικό, αξίας 300 εκατ. ευρώ, στο οποίο η κυβέρνηση σιωπά ύποπτα και δεν παίρνει ανοιχτά θέση. Μας έχει απολύσει όλους τους εργαζόμενους με ψευδείς μηνύσεις εδώ και ενάμισι χρόνο, ενώ έχουμε δικαιωθεί. Κανείς δεν κινείται προκειμένου να σταματήσει αυτή η παρανομία. Κανείς δεν κινείται, όμως, ούτε και ως προς το να διασφαλιστεί το δημόσιο συμφέρον. Διότι τα χρέη απέναντι στη ΔΕΠΑ ξεπερνούν τα 110 εκατ. ευρώ, στη ΔΕΗ τα 18 εκατ. ευρώ και άλλα τόσα στα δικά μας ασφαλιστικά ταμεία. Επίσης, υπάρχουν τεράστια χρέη στις τράπεζες με εγγύηση του ελληνικού δημοσίου. Για όλα αυτά ο κ. Λαυρεντιάδης δεν δείχνει καμιά διάθεση να πληρώσει και όλα θα μετακυλιστούν στις πλάτες του ελληνικού λαού».

Επίσης, ο Νίκος Βογιατζίδης επισήμανε ότι «δίνουμε έναν αγώνα απέναντι στην ανομία και τη διαφθορά. Δυστυχώς στη χώρα μας υπάρχει μεγάλη διαφθορά και βλέπουμε συμφέροντα που δεν αφήνουν να ορθοποδήσει η νομιμότητα στο μοναδικό εργοστάσιο της χώρας. Παλεύουμε για να μείνει ένα εργοστάσιο ανοιχτό, αλλά μέσα σε πλήρη διαφάνεια που θα εξασφαλίζει τις θέσεις και τις συνθήκες εργασίας και θα λειτουργεί προς όφελος του ελληνικού δημοσίου».

Αναφερόμενος στους εργαζόμενους, ο Νίκος Βογιατζίδης είπε ότι «είμαστε 170 εργαζόμενοι παράνομα απολυμένοι, όταν, όμως, το εργοστάσιο λειτουργεί σε πλήρη παραγωγική ανάπτυξη μπορεί να φτάσει τους 500 και 600. Αυτή την ώρα οι εργαζόμενοι είναι όμηροι του Λαυρεντιάδη και είναι μοναδικό φαινόμενο σε ολόκληρο τον κόσμο, βαριά χημική βιομηχανία να λειτουργεί μόνο με δίμηνες ή τρίμηνες συμβάσεις ορισμένου χρόνου. Το εργοστάσιο βρίσκεται σε πειραματική λειτουργία, κάτι που εγκυμονεί τεράστιους κινδύνους τόσο για το ίδιο το εργοστάσιο, όσο και για την ευρύτερη περιοχή».

Αναφορικά με τη στάση της κυβέρνησης για το μεγάλο αυτό θέμα, ο ίδιος υπογράμμισε ότι «από την πλευρά της κυβέρνησης δεν υπάρχει καμιά απολύτως δέσμευση. Αντίθετα η πλευρά Λαυρεντιάδη κινείται και λέει ότι τα έχουμε βρει με την κυβέρνηση και ότι προχωράνε όλα βάσει ενός σχεδίου, το οποίο η κυβέρνηση καλύπτει. Η κυβέρνηση πρέπει να πάρει ξεκάθαρα θέση. Να πει πώς σκέφτεται να δράσει σε ένα τεράστιο φάσμα διαπλοκής και παρανομίας του κ. Λαυρεντιάδη».

Τέλος, ο Νίκος Βογιατζίδης, υπογράμμισε ότι «δεν πρόκειται να σταματήσουμε τον αγώνα. Όπως έχουμε κάνει τον τελευταίο ενάμισι χρόνο, έτσι θα συνεχίσουμε με όλη τη δυναμική μας, προκειμένου να επιστρέψουμε στις θέσεις εργασίας μας, εκεί που μας εντάσσουν και τα ίδια τα δικαστήρια πλέον, γιατί υπάρχουν και δικαστικές αποφάσεις».