Ξενογιαννακοπούλου: 7.906 προσλήψεις μονίμων στο Δημόσιο το 2019

Την πρόσληψη 7.906 μόνιμων δημοσίων υπαλλήλων (μέσω ΑΣΕΠ) δήλωσε ότι θα προχωρήσει η κυβέρνηση το 2019 η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, η οποία κατηγόρησε τη ΝΔ ότι «με το 1 προς 5 στο προσωπικό του Δημοσίου που επιδιώκει, δηλαδή για κάθε πέντε δημόσιους υπαλλήλους που αποχωρούν να προσλαμβάνεται ένας, μας φέρνει πίσω στην πιο σκληρή φάση του μνημονίου».

Όπως εξήγησε η κα Ξενογιαννακοπούλου, κατά τη ΝΔ με τον κανόνα 1 προς 5 που θέλει να επαναφέρει, το 2019 θα έχουμε μόλις 1.581 προσλήψεις, με αποτέλεσμα εκ των πραγμάτων να υπάρξουν απολύσεις συμβασιούχων, ενώ με τον κανόνα 1 προς 1 που θα εφαρμόσει η κυβέρνηση θα προσληφθούν 7.906, αφού αυτός είναι ο αριθμός εκείνων που θα συνταξιοδοτηθούν εντός του τρέχοντος έτους.

Για τους συμβασιούχους, η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης υπογράμμισε ότι σε αυτές τις προσλήψεις θα έχουν προτεραιότητα μέσω διαγωνισμών του ΑΣΕΠ όπου θα μοριοδοτηθεί η ειδική εμπειρία: «Οι συμβασιούχοι προσλαμβάνονται σε συγκεκριμένο πλαίσιο. Είναι σε εξέλιξη ένας μεγάλος διαγωνισμός για μόνιμους στην καθαριότητα. Η βασική πρόθεση είναι να προσληφθούν νέοι άνθρωποι. Πώς μπορούμε να εισάγουμε την ψηφιακή τεχνολογία με γηρασμένο προσωπικό; Η ΝΔ έχει αντίληψη κοινωνικού αυτοματισμού. Ο μεγαλύτερος αριθμός των συμβασιούχων εφόσον πληροί τα κριτήρια θα μπορεί να προσληφθεί μόνιμα».

Συμπλήρωσε ότι προτεραιότητα θα δοθεί στις προσλήψεις στην Υγεία και την Παιδεία, ενώ, απαντώντας σε σχετικά ερωτήματα, έκανε ιδιαίτερη μνεία στις καθαρίστριες δημόσιων σχολείων, αλλά και στους εργαζόμενους σε δημόσια νοσοκομεία που προσφέρουν τις υπηρεσίες τους την τελευταία διετία μέσω ΟΑΕΔ.

Μιλώντας για τη σχέση της με το ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι «αποχώρησα το 2012 από το ΠΑΣΟΚ, 6 χρόνια απείχα συνειδητά και επανέρχομαι γιατί πιστεύω ότι μπαίνουμε σε νέα εποχή στην οποία έχει σημασία ο επαναπροσδιορισμός του προοδευτικού χώρου. Ανασυγκροτείται ο προοδευτικός πόλος σε ολόκληρη την Ευρώπη και το ερώτημα για τις κεντροαριστερές δυνάμεις είναι αν επιλέγουν να συμβαδίσουν με την Αριστερά ή αν στρέφονται προς τα δεξιά». Και πρόσθεσε: «Το Κίνημα Αλλαγής (ΚΙΝΑΛ) είναι ένας ανομοιογενής χώρος. Υπάρχουν δύο τάσεις. Υπάρχουν δυνάμεις με καθαρό κεντροδεξιό προσανατολισμό, υπάρχει και ένα ισχυρό προοδευτικό κομμάτι που βρίσκεται σε στρατηγική αμηχανία και έχει εγκλωβιστεί στον αντικυβερνητισμό. Πιστεύω ότι αυτό το κομμάτι σταδιακά θα απελευθερωθεί».

Καταλήγοντας, ανέφερε ότι «η συμμετοχή μου στην κυβέρνηση είναι συστράτευση σε ένα προοδευτικό πρόγραμμα ανασυγκρότησης της χώρας, δεν μπορεί να ανασυγκροτηθεί ο προοδευτικός χώρος χωρίς το ΣΥΡΙΖΑ» και υπογράμμισε ότι «πλέον περάσαμε στη νέα μετά το μνημόνιο εποχή. Η πολιτική έρχεται στο προσκήνιο και πάμε σε αναμέτρηση δύο διαφορετικών προτάσεων, δύο διαφορετικών πόλων. Του προοδευτικού από τη μία μεριά και του συντηρητικού-νεοφιλελεύθερου από την άλλη».