ΟΑΕΔ: Δράσεις επαγγελματικής κατάρτισης σε σωφρονιστικά καταστήματα

Ολοκληρώθηκε τη Δευτέρα 25 Ιουνίου ο πρώτος κύκλος δράσεων επαγγελματικής κατάρτισης που υλοποιεί ο Οργανισμός Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ) σε σωφρονιστικά καταστήματα της χώρας.

Παρουσία της διοικήτριας του Οργανισμού καθηγήτριας Μαρίας Καραμεσίνη και του γενικού γραμματέα Αντεγκληματικής Πολιτικής του υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Ευτ. Φυτράκη πραγματοποιήθηκε τελετή απονομής των πιστοποιητικών σε 15 κρατούμενους οι οποίοι ολοκλήρωσαν την κατάρτισή τους στην ειδικότητα «Συντήρηση και Επισκευή κλιματιστικών» στο Κατάστημα Κράτησης Δομοκού.

Ο ΟΑΕΔ, σε συνεργασία με το υπουργείο Δικαιοσύνης, υλοποιεί ήδη επτά προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης στις φυλακές της χώρας, με στόχο ο χρόνος κράτησης να αξιοποιείται δημιουργικά και παραγωγικά από τους κρατουμένους που καταρτίζονται, καθώς και να αποτελέσει εφόδιο για την κοινωνική και επαγγελματική επανένταξή τους, μετά την αποφυλάκιση.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του ΟΑΕΔ, ο πρώτος κύκλος δράσεων, που ολοκληρώθηκε τη Δευτέρα, περιλάμβανε τα προγράμματα: «Μαγειρική» (στο Κατάστημα Κράτησης Τρικάλων), το ίδιο πρόγραμμα στο κατάστημα Κράτησης Χανίων και «Συντήρηση και Επισκευή κλιματιστικών» (στο κατάστημα Δομοκού). Ο δεύτερος κύκλος περιλαμβάνει προγράμματα σε τέσσερα σωφρονιστικά καταστήματα, με την επίσημη έναρξη να πραγματοποιείται την προηγούμενη εβδομάδα στο κατάστημα Κράτησης Ιωαννίνων με το πρόγραμμα επαγγελματικής κατάρτισης στην ειδικότητα «Τεχνίτες γυψοσανίδων, τεχνοτροπιών και ελαιοχρωματισμών». Το ίδιο πρόγραμμα θα υλοποιηθεί και στα καταστήματα Κράτησης Μαλανδρίνου και Νιγρίτας, ενώ στο κατάστημα Κράτησης Πατρών οι κρατούμενοι θα έχουν τη δυνατότητα να καταρτιστούν στην ειδικότητα «Συντηρητές Κτιρίων».

Αναφερόμενη στο σχεδιασμό των περαιτέρω δράσεων του ΟΑΕΔ σε συνεργασία με το υπουργείο Δικαιοσύνης η κ. Καραμεσίνη δήλωσε: «Φιλοδοξούμε σε κάθε ένα από τα 33 καταστήματα κράτησης που λειτουργούν στη χώρα, ο ΟΑΕΔ να λειτουργεί ένα εργαστήριο επαγγελματικής κατάρτισης. Στόχος μας είναι να συνεισφέρουμε, με την τεχνογνωσία και την υψηλού επιπέδου εκπαιδευτική υποδομή του Οργανισμού, στην αντιμετώπιση του σημαντικού προβλήματος της κοινωνικής και επαγγελματικής επανένταξης των κρατουμένων».