ΟΑΕΔ: Ξεκινά την Τετάρτη η πληρωμή για τα επιδόματα ανεργίας που έληξαν τον Μάιο

Ξεκινάει αύριο, Τετάρτη 24 Ιουνίου και θα ολοκληρωθεί μέχρι την Παρασκευή 3 Ιουλίου, η διαδικασία καταβολής των επιδομάτων ανεργίας, για όσους δικαιούχους έληξε η εν λόγω παροχή τον Μάιο.

Πρόκειται για την ενεργοποίηση του μέτρου της δίμηνης παράτασης, που είχε αποφασιστεί από το οικονομικό επιτελείο, στο πλαίσιο της στήριξης των ανέργων που έχουν πληγεί από την υγειονομική και οικονομική κρίση, που προκάλεσε η πανδημία του κορονοϊού.

Σύμφωνα με τον ΟΑΕΔ, η παράταση αφορά τα επιδόματα ανεργίας και μακροχρόνιας ανεργίας, καθώς και το βοήθημα ανεργίας αυτοαπασχολουμένων. Τα συγκεκριμένα επιδόματα θα χορηγηθούν σε όσους ανέργους έληξε η επιδότησή τους εντός του Μαΐου. Εξαιρούνται όσοι έλαβαν τη δίμηνη παράταση κατά το πρώτο τετράμηνο του έτους, στο πλαίσιο των έκτακτων κυβερνητικών μέτρων για την άμεση και αποτελεσματική στήριξη των ανέργων.

Συγκεκριμένα, για όσους επιδοτούμενους ανέργους έληξε η επιδότησή τους εντός του Μαΐου και έχουν συμπληρώσει 30 ημέρες εγγεγραμμένης ανεργίας από τη λήξη, η καταβολή του ποσού που αντιστοιχεί στον πρώτο μήνα της παράτασης, θα ξεκινήσει στις 24 Ιουνίου και θα ολοκληρωθεί την Παρασκευή 3 Ιουλίου.

Ο δεύτερος επιπλέον μήνας επιδότησης θα καταβληθεί τον Ιούλιο. Η δίμηνη παράταση αντιστοιχεί στα εξής ποσά:

  • Δικαιούχοι τακτικής επιδότησης ανεργίας – έως 798,5 € (έως 399,25 € μηνιαίως), προσαυξανόμενο κατά 10% για κάθε προστατευόμενο μέλος.
  • Δικαιούχοι βοηθήματος ανεργίας αυτοαπασχολούμενων – έως 720 € (έως 360 € μηνιαίως).
  • Δικαιούχοι επιδόματος μακροχρόνιας ανεργίας – έως 400 € (έως 200 € μηνιαίως).

Η καταβολή ολοκληρώνεται αυτόματα, μέσω απευθείας κατάθεσης στους τραπεζικούς λογαριασμούς και δεν απαιτείται καμία ενέργεια από τους δικαιούχους. Άρα, δεν υπάρχει κανένας λόγος προσέλευσης στα Κέντρα Προώθησης Απασχόλησης (ΚΠΑ2).

Οι πληρωμές εμφανίζονται στους τραπεζικούς λογαριασμούς εντός τριών εργάσιμων ημερών μετά την καταβολή τους από τον ΟΑΕΔ. Σημειώνεται πως δικαιούχοι είναι μόνο όσοι παραμένουν άνεργοι κατά την περίοδο που αντιστοιχεί η παράταση. Για παράδειγμα, επιδοτούμενοι άνεργοι που ξεκίνησαν να εργάζονται στο διάστημα μετά τη λήξη της επιδότησής τους θα λάβουν αναλογικά μειωμένο ποσό της παράτασης, αντίστοιχο με το χρονικό διάστημα παραμονής στο μητρώο ανέργων, κατόπιν έκδοσης των σχετικών διοικητικών πράξεων.