ΟΑΕΔ: Στήριξη στην Ελευσίνα με παραχώρηση διατηρητέων κτιρίων

Την στήριξή του στην Ελευσίνα, που θα είναι η Πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης το 2021, μέσω της δωρεάν παραχώρησης παλαιών διατηρητέων κτιρίων, αποφάσισε ο ΟΑΕΔ. Η παραχώρηση αφορά και μια παλιά υψικάμινο και έγινε με σύμβαση χρησιδανείου προς το δήμο Ελευσίνα, για 99 χρόνια!

Οι σχετικές υπογραφές μπήκαν σήμερα, Πέμπτη 3 Οκτωβρίου, ανάμεσα στη Διοίκηση του Οργανισμού και στη Δημοτική Αρχή. Η παραχώρηση γίνεται προκειμένου να αποκατασταθούν τα κτίρια και να διαμορφωθούν οι περιβάλλοντες χώροι τους, ώστε να χρησιμοποιηθούν για πολιτιστικές δραστηριότητες του Δήμου το 2021, όταν η Ελευσίνα θα είναι η «πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης».

Συγκεκριμένα, το χρησιδάνειο αφορά στη δωρεάν παραχώρηση κατά χρήση για 99 χρόνια:

1) Ενός παλαιού διατηρητέου βιομηχανικού κτιρίου (πρώην Ελαιουργική) μετά του περιβάλλοντος χώρου, επί της παραλιακής οδού Κανελλοπούλου, που βρίσκεται στον υπό αποπεράτωση οικισμό εργατικών κατοικιών ΕΛΕΥΣΙΝΑ IV.

2) 40 κατοικιών, δύο παλαιών διατηρητέων βιομηχανικών κτιρίων (πρώην ΙΡΙΣ) μετά του περιβάλλοντος χώρου τους.

3) Μίας παλαιάς υψικαμίνου, που βρίσκεται στον υπό αποπεράτωση οικισμό εργατικών κατοικιών («ΕΛΕΥΣΙΝΑ V») 40 κατοικιών.

Με αφορμή την υπογραφή της σύμβασης με τον Δήμο Ελευσίνας, ο Διοικητής ΟΑΕΔ Σπύρος Πρωτοψάλτης ανέφερε τα εξής: «Ως ΟΑΕΔ δηλώνουμε ‘παρών’ στις ανάγκες που εκδηλώνονται τόσο σε εθνικό, όσο και σε τοπικό επίπεδο, στον μεγάλο αγώνα για τη μείωση της ανεργίας αλλά και σε μια σειρά κοινωνικών ζητημάτων.

Προχωρούμε στην παραχώρηση παλαιών διατηρητέων κτιρίων του ΟΑΕΔ (40 κατοικιών και ενός παλαιού βιομηχανικού κτιρίου) και μιας υψικαμίνου, που θα χρησιμοποιηθούν για τις πολιτιστικές δράσεις που θα λάβουν χώρα το 2021, όταν η Ελευσίνα θα είναι πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης. Θέλουμε να ακούμε τις ανάγκες των πολιτών και να ανταποκρινόμαστε καταβάλλοντας κάθε φορά τη μέγιστη δυνατή προσπάθεια. Ο ‘’νέος ΟΑΕΔ’’ θέλουμε να είναι συγχρονισμένος και με τις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών».

Από την πλευρά του, ο Δήμαρχος Ελευσίνας Αργύρης Οικονόμου δήλωσε: «Θέλω να ευχαριστήσω τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση για την άμεση ανταπόκριση του στο αίτημα μας για την υπογραφή χρησιδανείου και τον νέο Διοικητή του ΟΑΕΔ Σπύρο Πρωτοψάλτη για τις συντονισμένες ενέργειες που έπραξε με αποτέλεσμα να ολοκληρωθούν όλα μέσα στο ελάχιστο χρονικό διάστημα. Η Ελευσίνα και η Δυτική Αττική είναι περιοχές στις οποίες υπήρχε μεγάλη βιομηχανική ανάπτυξη. Προσβλέπουμε μέσα από συντονισμένες και από κοινού δράσεις και παροχές, όπως της ολοκλήρωσης των Εργατικών Κατοικιών, για την ικανοποίηση διαχρονικών αιτημάτων που έχει η κοινωνία της πόλης μας».