ΟΑΕΔ: 913.282 οι άνεργοι το Σεπτέμβριο – 6 στους 10 είναι χωρίς δουλειά πάνω από ένα χρόνο

Στους 913.282 έφτασαν οι άνεργοι που ήταν καταγεγραμμένοι στο μητρώο του ΟΑΕΔ τον Σεπτέμβριο. Ο αριθμός αυτός είναι μειωμένος κατά 25.903 άτομα, σε σχέση με τους 939.185 που είχαν καταγραφεί τον ίδιο μήνα της περσινής χρονιάς.

Τα στοιχεία που δημοσίευσε χθες αργά το απόγευμα ο Οργανισμός, δείχνουν ότι παραμένει άλυτο το πρόβλημα των μακροχρόνια ανέργων, που τείνει να μετατραπεί σε ζήτημα με σοβαρές κοινωνικές προεκτάσεις. Ειδικότερα, οι άνεργοι που βρίσκονται εκτός αγοράς εργασίας χρονικό διάστημα πάνω από 12 μήνες, ανέρχονται στους 541.157, αριθμός που αντιστοιχεί στο 59,25% του συνόλου. Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι σχεδόν έξι στους δέκα εγγεγραμμένοι άνεργοι στον ΟΑΕΔ, αδυνατούν να βρουν δουλειά για πάνω από ένα έτος. Άρα, μένουν χωρίς το παραμικρό εισόδημα, αφού έχει ολοκληρωθεί και το 12άμηνο κατά το οποίο καταβάλλεται από τον Οργανισμό, το επίδομα ανεργίας!

Ένα επίδομα που το λαμβάνουν πολύ λίγοι, σε σχέση με το σύνολο των ανέργων. Ειδικότερα, τον Σεπτέμβριο το επίδομα ανεργίας χορηγήθηκε σε 145.320 δικαιούχους, αριθμός που αντιστοιχεί στο 15,91% του συνόλου, μόλις… Από τα υπόλοιπα στοιχεία που δημοσίευσε ο ΟΑΕΔ, διατηρείται η «θλιβερή πρωτιά» των γυναικών στην ανεργία (σχεδόν επτά στους δέκα ανέργους προέρχονται από το ασθενές φύλο), αλλά και της πιο παραγωγικής ηλικιακής κατηγορίας (30 έως 44 ετών).