Οικονομική ενίσχυση για καλλιτέχνες – Υποβολή αιτήσεων για σεισμοπαθείς από Σάμο, Χίο και Ικαρία

(Ξένη Δημοσίευση) Κτίριο κατέρρευσε στη Σάμο. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του στη Σάμο επισκέπτεται τα σημεία της περιοχής όπου έχουν πληγεί από το σεισμό και έπειτα από το τσουνάμι που ακολούθησε το σεισμό. Σάββατο 31 Οκτωβρίου 2020. Μετά το διάγγελμα που έβγαλε ο πρωθυπουργός για τα νέα μέτρα κατά του Covid -19, μετέβη εσπευσμένα στη Σάμο λόγω των ζημιών στην περιοχή μετά τον ισχυρό σεισμό 6,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 13:51 της Παρασκευής 30 Οκτωβρίου 2020, με επίκεντρο τη θαλάσσια περιοχή 16 χλμ βόρεια βοεριοδυτικά της Σάμου όπου έγινε αισθητός ως την Κωνσταντινούπολη και την Αθήνα, ενώ προκάλεσε μίνι τσουνάμι, το οποίο πλημμύρισε τους δρόμους της Σεφερίχισαρ, τουρκικής πόλης κοντά στο επίκεντρο, και χτύπησε τις ακτές της Σάμου. Στην άλλη πλευρά του Αιγαίου, μέλη σωστικών συνεργείων συνέχιζαν τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, να αναζητούν επιζώντες στα συντρίμμια κτιρίων που κατέρρευσαν στη δυτική Τουρκία μετά τον χθεσινό ισχυρό σεισμό που στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 24 ανθρώπους και τραυμάτισε πάνω από 800 στη χώρα αυτή - ο απολογισμό

Ολοκληρώνεται η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για τους επαγγελματίες της τέχνης και του πολιτισμού ώστε να εγγραφούν στην ειδική πλατφόρμα του Πληροφοριακού Συστήματος (ΠΣ) Εργάνη, για να λάβουν την οικονομική ενίσχυση που τους αναλογεί. Το χρονικό περιθώριο που υπάρχει είναι έως και την Κυριακή, 10 Ιανουαρίου και η ειδική πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων είναι η ακόλουθη: artandcultureprofessionals.services.gov.gr

Σημειώνεται ότι όσοι ενταχθούν σε αυτή την πλατφόρμα θα τύχουν της οικονομικής ενίσχυσης που αφορά τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο του 2020.

Στήριξη στους σεισμοπαθείς

Την ίδια στιγμή το υπουργείο Εργασίας γνωστοποίησε τις νέες ημερομηνίες που μπορούν οι επιχειρήσεις και οι εργοδότες από τη Σάμο, την Ικαρία και τη Χίο που επλήγησαν από το σεισμό της 30ης Οκτωβρίου, να υποβάλλουν υπεύθυνες δηλώσεις αναστολής των συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων τους και ορθές επαναλήψεις. Η διαδικασία αφορά το χρονικό διάστημα  από τις 31.10.2020  και πάντως όχι πέραν των τριών μηνών, επιλέγοντας την ειδική περίπτωση, εντός των παρακάτω προθεσμιών:

 ΜΗΝΑΣΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ – ΕΡΓΟΔΟΤΕΣΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ*
  Οκτώβριος  ΑΠΟ 08/1/2021 ΕΩΣ ΚΑΙ 11/1/2021  
Νοέμβριος     ΑΠΟ 12/1/2021 ΕΩΣ ΚΑΙ 14/1/2021  
 Δεκέμβριος    ΑΠΟ 15/1/2021 ΕΩΣ ΚΑΙ 18/1/2021  

Ειδικά για τον Οκτώβριο, τονίζεται ότι είναι δυνατή η δήλωση αναστολής συμβάσεων εργασίας εργαζομένων μόνο για την 31η Οκτωβρίου 2020.

Για τον μήνα Ιανουάριο 2020, θα ακολουθήσει νέα ανακοίνωση.

Οι επιχειρήσεις – εργοδότες στο έντυπο δήλωσης των αναστολών επιλέγουν την σχετική ειδική περίπτωση «Καταστήματα και επιχειρήσεις που επλήγησαν από τον σεισμό της 30/10/2020 σε Σάμο, Ικαρία και Χίο».

Υπενθυμίζεται ότι για τους εργαζόμενους, των οποίων η σύμβαση εργασίας έχει τεθεί σε αναστολή ισχύουν τα εξής:

Μετά τη δήλωση της αναστολής της σύμβασης εργασίας από την επιχείρηση- εργοδότη στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ και εντός των ανωτέρω προθεσμιών:

  • Οι εργαζόμενοι που κατά το παρελθόν έχουν υποβάλει δήλωση δεν απαιτείται να προβούν σε νέα δήλωση παρά μόνο αν επιθυμούν την τροποποίηση στοιχείων τους (π.χ. ΙΒΑΝ).
    • Μόνο οι εργαζόμενοι των οποίων η σύμβαση εργασίας τους τίθεται σε αναστολή για πρώτη φορά είναι απαραίτητο να προβούν σε υποβολή της υπεύθυνης δήλωσης.

Ακόμα δεν έχει αποσαφηνιστεί από το υπουργείο Εργασίας, πώς θα πραγματοποιηθεί η υποβολή μονομερών υπεύθυνων δηλώσεων από εργαζόμενους σε επιχειρήσεις στις περιοχές των  Περιφερειακών Ενοτήτων Σάμου, Ικαρίας και Χίου, των οποίων η σύμβαση εργασίας έχει λυθεί με καταγγελία κατά το χρονικό διάστημα από τις 31.10.2020 μέχρι και τις 23.12.2020.