ΟΙΥΕ: Στο στόχαστρο της κυβέρνησης η απεργία και τα συνδικάτα

Για συνέχιση της λιτότητας, της ανεργίας, της εξαθλίωσης και της φτώχειας, αλλά και νέο χτύπημα στα εργασιακά δικαιώματα και στο συνδικαλιστικό κίνημα κάνει λόγο η ΟΙΥΕ.

Σε ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος (ΟΙΥΕ), ενόψει της Γενικής Απεργίας της ερχόμενης Τετάρτης 17 Μαΐου, επισημαίνει ότι «η κυβέρνηση, χωρίς να πάρει ούτε μία δέσμευση για την ελάφρυνση του χρέους, όπως ψευδώς μας υπόσχεται εδώ και 2,5 χρόνια, προχωρά σε νέα βαριά μέτρα που διαλύουν ακόμα παραπάνω την οικονομία, τις συντάξεις, την εργασία, αλλά και τα συνδικάτα των εργαζομένων, που προσπαθούν να είναι πόλος αντίστασης απέναντι στο νεοφιλελευθερισμό».

Η Ομοσπονδία προσθέτει ότι η συμφωνία με τους δανειστές «βάζει στο στόχαστρο την απεργία και τα συνδικάτα, κάτι που δεν μπόρεσαν ούτε οι προηγούμενες μνημονιακές κυβερνήσεις. Χτυπά πάνω και πρώτα από όλα τα πιο αδύναμα συνδικάτα, όπως είναι αυτά του ιδιωτικού τομέα, όπου ο συνδικαλισμός είναι απαγορευμένο “φρούτο” από τους εργοδότες, βάζοντας χέρι στους λόγους απόλυσης και στις άδειες των συνδικαλιστικών εκπροσώπων των εργαζομένων».

Επιπλέον η ΟΙΥΕ παραθέτει μετάφραση του αγγλικού κειμένου του Μνημονίου σύμφωνα με την οποία:

«[Η κυβέρνηση] μετά από διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους, θα εκσυγχρονίσει το Ν. 1264/82 και άλλη σχετική νομοθεσία με:

– Τη δημιουργία ηλεκτρονικού μητρώου των συνδικαλιστικών οργανώσεων.

– Την αναθεώρηση της λίστας των αιτιολογημένων λόγων για τη λύση της σχέσης εργασίας των εργαζομένων που είναι υπό προστασία ως μέλη των συνδικαλιστικών οργανώσεων (προαπαιτούμενη δράση).

– Τον εξορθολογισμό του συστήματος συνδικαλιστικών αδειών των μελών των συνδικαλιστικών οργανώσεων (προαπαιτούμενη δράση).

Ως παραδοτέο – κλειδί (key deliverable) για την επόμενη αξιολόγηση, οι αρχές θα αναλύσουν και θα υιοθετήσουν νομοθεσία για την αύξηση της απαρτίας (quorum) στα πρωτοβάθμια συνδικάτα [ώστε να ψηφίζουν] για απεργία με 50%».

Η ΟΙΥΕ διερωτάται «πέρα από την αντεργατικότητα των μέτρων αυτών, είναι απορίας άξιον τι εννοούν με το ηλεκτρονικό Μητρώο των συνδικάτων και αν αυτό θα περιλαμβάνει «φακέλωμα» των φυσικών μελών των πρωτοβάθμιων σωματείων. Εάν χρειάζεται κάποιο ηλεκτρονικό Μητρώο, αυτό θα έπρεπε να γίνει για τις εργοδοτικές οργανώσεις, οι οποίες κρύβουν τις επιχειρήσεις – μέλη τους για να μην εφαρμόζουν ακόμα και αυτές τις λιγοστές κλαδικές συλλογικές συμβάσεις».

Περαιτέρω η ανακοίνωση αναφέρεται στις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η κυβέρνηση όσον αφορά τις Συλλογικές Συμβάσεις, τη Διαιτησία του ΟΜΕΔ και τις ομαδικές απολύσεις, για να καταλήξει καλώντας «τους εργαζόμενους και τα Σωματεία να δώσουν με όλες τους τις δυνάμεις τη μάχη της Γενικής Απεργίας στις 17 Μαΐου».