Οι εποχικοί εργαζόμενοι σε τουρισμό-επισιτισμό εκπέμπουν SOS – 1.500 εξώσεις σε μια ημέρα!

Τους πετούν «στον δρόμο» επειδή δεν έχουν χρήματα για να καταβάλλουν το ενοίκιο. Τους κόβουν το ρεύμα, επειδή έχουν αφήσει απλήρωτους λογαριασμούς. Τα συνδικάτα ανά την Ελλάδα προσπαθούν να μαζέψουν τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης για να τα προσφέρουν σε όσους δεν έχουν «ένα πιάτο φαΐ» για να φάνε. Το προχθεσινό τραγικό συμβάν, με το εννιάχρονο κοριτσάκι που λιποθύμησε στη Ρόδο από την εξάντληση, είναι δυστυχώς μόνο η «κορυφή του παβόγουνου».

Οι δεκάδες χιλιάδες εποχικοί εργαζόμενοι στον τουρισμό και τον επισιτισμό, βιώνουν την ακραία, όσο και απότομη «επίθεση» της φτώχειας. «Βιώνουμε τραγικές και πρωτόγνωρες καταστάσεις», δηλώνει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στον Επισιτισμό και τον Τουρισμό (ΠΟΕΕΤ), Γιώργος Χότζογλου. Ο ίδιος χθες, Πέμπτη, σε τηλεοπτική του συνέντευξη, αποκάλυψε ότι έχουν υποβληθεί 1.500 εξώσεις σε εποχικά εργαζόμενους του κλάδου, λόγω αδυναμίας καταβολής του ενοικίου.

«Ζητούσαμε εδώ και μήνες από το υπουργείο Εργασίας, να επιδοτήσει αυτούς τους εργαζόμενους, χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Βλέπαμε τι έρχεται. Δυστυχώς, δεν έγινε τίποτα», είναι το παράπονο του κ. Χότζογλου. Ακόμα κι αυτή η δεύτερη κατά σειρά, ερμηνευτική εγκύκλιος, που εκδόθηκε προ διημέρου, βρίθει κενών και «θολών σημείων». Άρα, ένας σημαντικός αριθμός από τους 168.000 εποχικά απασχολούμενους, παραμένουν «στον αέρα».

H ΠΟΕΕΤ υπολογίζει ότι έως τώρα έχουν χαθεί 225.000 θέσεις εργασίας στον κλάδο. Από αυτές, θα είναι ελάχιστες όσες θα αναπληρωθούν το επόμενο τρίμηνο, από τα ξενοδοχεία, τα τουριστικά καταλύματα, ή τα καταστήματα της εστίασης που θα επαναλειτουργήσουν. Κανείς δεν θέλει να σκέφτεται τι θα συμβεί από τον Οκτώβριο και μετά, όταν η θερινή τουριστική περίοδος θα τελειώσει οριστικά για φέτος…