Εργαζόμενοι της Google απαιτούν να μην συνεργάζεται με τον αμερικανικό στρατό

Τέσσερις χιλιάδες εργαζόμενοι της Google υπέγραψαν και έδωσαν στην δημοσιότητα κείμενο με το οποίο ζητούν -ακόμη και με παραιτήσεις- από την εταιρεία να μείνει έξω «από το εμπόριο πολέμου» και να μην συνεργάζεται με τον αμερικανικό στρατό.
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στο κείμενο, το οποίο διακινείται από τους ίδιους τους εργαζόμενους εδώ και τρεις μήνες, ζητείται από την εταιρεία να μην χρησιμοποιεί τα εργαλεία της τεχνητής νοημοσύνης προκειμένου τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη του αμερικανικού στρατού να ξεχωρίζουν τους ανθρώπους από τα αντικείμενα.
Ο ιστότοπος Gizmodo μετέδωσε επίσης ότι «περίπου 12» εργαζόμενοι της Google παραιτήθηκαν για λόγους ηθικής.
Επίσημα, η αμερικανική εταιρεία μέχρι στιγμής, δεν έχει προβεί σε καμιά διάψευση, ούτε σχολιασμό για τις πληροφορίες που φέρουν τη Google να έχει συνάψει συνεργασία με τον αμερικανικό στρατό, με την επονομασία Project Maven.
«Πιστεύουμε ότι η Google δεν θα πρέπει να συμμετέχει στο εμπόριο πολέμου», τονίζεται στο κείμενο της αίτησης που είναι διαθέσιμο στο Διαδίκτυο. «Κατά συνέπεια ζητάμε να ακυρωθεί το Project Maven και η Google να συντάξει, να δημοσιοποιήσει και να εφαρμόσει μια ξεκάθαρη πολιτική, η οποία θα προβλέπει ότι ούτε η ίδια ούτε οι υπεργολάβοι της θα κατασκευάσουν ποτέ τεχνολογία πολέμου», προσθέτει το κείμενο.
Ο αμερικανικός στρατός, όπως και αυτός άλλων χωρών, χρησιμοποιεί μη επανδρωμένα αεροσκάφη τα οποία χειρίζονται από μακριά άνθρωποι, σε επιχειρήσεις αναγνώρισης, συλλογής πληροφοριών ή για βομβαρδισμούς, για παράδειγμα στο Αφγανιστάν.
Η Electronic Frontier Foundation, που προασπίζεται τα δικαιώματα στο Διαδίκτυο, όπως και η Διεθνής Επιτροπή Ελέγχου των Όπλων – Ρομπότ (ICRAC), στηρίζουν την αίτηση.
Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ