Ολοκληρώθηκαν οι πορείες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Φωτό αρχείου

Ολοκληρώθηκε η πορεία της ΓΣΕΕ, συνδικάτων και σωματείων στο κέντρο της Αθήνας στο πλαίσιο της 24ωρης πανελλαδικής απεργίας. Με κεντρικό σύνθημα «απεργούμε-αγωνιζόμαστε-διεκδικούμε» οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν αρχικά στην πλατεία Κλαυθμώνος και στη συνέχεια κατευθύνθηκαν στη Βουλή.

Από την πλευρά του ο οικονομικός γραμματέας της ΓΣΕΕ, Γιώργος Γεωργακόπουλος, επισήμανε ότι «οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα απεργούν σήμερα σε όλη τη χώρα. Διεκδικούμε απέναντι στα επικοινωνιακά τρικ της κυβέρνησης την πραγματική έξοδο από την μνημονιακή πολιτική που για δέκα χρόνια μαστίζει την ελληνική οικονομία και κοινωνία. Διεκδικούμε την επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ, διεκδικούμε πραγματικές συλλογικές συμβάσεις για τον κατώτερο μισθό και για τις κλαδικές συμβάσεις, διεκδικούμε αξιοπρεπείς συντάξεις και βιώσιμο ασφαλιστικό σύστημα, όχι στην κατάργηση του νόμου που προστατεύει την πρώτη κατοικία, διεκδικούμε να υπάρχουν αυξήσεις στο κονδύλι των δημόσιων επενδύσεων, οι οποίες είναι προσάναμμα για τη γενικότερη ανάπτυξη, απαραίτητη για την μείωση της ανεργίας, την απεμπλοκή από τις ανελαστικές σχέσεις και την μερική απασχόληση». Καταλήγοντας τόνισε: «Θα συνεχίσουμε τον αγώνα αυτόν με τεκμηρίωση κι αγωνιστική διάθεση απέναντι σε αυτή την πολιτική που έχει εξαθλιώσει κι έχει ισοπεδώσει την ελληνική κοινωνία».

Νωρίτερα, ξεχωριστή πορεία από την Ομόνοια μέχρι το Σύνταγμα, πραγματοποίησε το ΠΑΜΕ καθώς και Συνδικάτα που πρόσκεινται σε αυτό. Το παρών ανάμεσα στους διαδηλωτές έδωσε ο γγ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας. Τέλος, ξεχωριστή πορεία πραγματοποίησαν κι η πρωτοβουλία πρωτοβάθμιων σωματείων καθώς κι οργανώσεις της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς από το Μουσείο μέχρι το Σύνταγμα.

Αυτή τη στιγμή η κυκλοφορία στο κέντρο της Αθήνας έχει πλέον αποκατασταθεί.

Ολοκληρώθηκαν οι κινητοποιήσεις και στη Θεσσαλονίκη

Ολοκληρώθηκαν λίγο μετά τη μία το μεσημέρι οι συγκεντρώσεις και οι πορείες διαμαρτυρίας, που πραγματοποιήθηκαν στη Θεσσαλονίκη. Όλοι οι κεντρικοί δρόμοι, που είχαν κλείσει από νωρίς το πρωί λόγω των προγραμματισμένων κινητοποιήσεων, έχουν αποδοθεί πλέον, από την αστυνομία, στην κυκλοφορία.

Μέλη του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης συγκεντρώθηκαν μπροστά στο κτίριο του Κέντρου, ενώ νωρίτερα μέλη του ΠΑΜΕ συγκεντρώθηκαν στο άγαλμα Βενιζέλου και έκαναν πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, καταλήγοντας στο υπουργείο Μακεδονίας- Θράκης. Η πορεία, με κεντρικό πανό «Μπροστά οι δικές μας ανάγκες. Η ανάπτυξή σας τσακίζει τη ζωή μας. Αγώνας- Οργάνωση και αντεπίθεση η επιλογή μας», σταμάτησε για λίγο και στο  Μέγαρο Λόγγου, περισσότερο γνωστό ως «Κόκκινο Σπίτι», που βρίσκεται στην πλατεία Αγίας Σοφίας και εκπρόσωπος το Συνδικάτου Οικοδόμων κατήγγειλε «την πολιτική έλλειψης μέτρων ασφαλείας» καθώς πριν από λίγες μέρες, ένας 65χρονος έχασε τη ζωή του πέφτοντας από την ταράτσα κατά τη διάρκεια εργασιών.

«Δεν είναι ατυχήματα, δεν έχουμε αυταπάτες, κράτος και αφεντικά δολοφονούν εργάτες», έγραψαν έξω από το Σπίτι διαδηλωτές της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς και του αντιεξουσιαστικού χώρου, οι οποίοι συγκεντρώθηκαν αρχικά στην Καμάρα.

«Φτάνει πια με την απλήρωτη εργασία και τα “ατυχήματα”. Μέτρα ασφαλείας και υγιεινής», έγραφε το κεντρικό πανό της Επιτροπής Αγώνα διανομέων φαγητού που πραγματοποίησε μηχανοκίνητη πορεία.

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ