Ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση του προγράμματος «Ευδόκιμη Γη» του αγωγού φυσικού αερίου ΤΑΡ

Ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση της πρωτοβουλίας «Ευδόκιμη γη» του Διαδριατικού Αγωγού Φυσικού Αερίου (ΤΑΡ AG) που αποσκοπεί στην υποστήριξη της καλλιέργειας, του μάρκετινγκ και των πωλήσεων αγροδιατροφικών προϊόντων που παράγονται σε περιοχές και από τις τρεις Περιφέρειες της Βόρειας Ελλάδας από τις οποίες διέρχεται ο αγωγός, όπως μέλι και μελισσοκομικά προϊόντα, ελιές και ελαιόλαδο, αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά, φασόλια, καρποφόρα δένδρα, πετιμέζι, πιπεριές, και κτηνοτροφικά προϊόντα.

Η δράση υλοποιείται από την Αμερικανική Γεωργική Σχολή Θεσσαλονίκης και το Ινστιτούτο Εφαρμοσμένων Βιοεπιστημών (ΙΝΕΒ) του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ), ενώ εποπτεύεται από το Ίδρυμα Μποδοσάκη.

Η πρώτη φάση περιελάμβανε τη θεωρητική εκπαίδευση συνολικά 373 παραγωγών –κυρίως γεωργοί και κτηνοτρόφοι, προερχόμενοι από μικρές τοπικές μονάδες παραγωγής ή συνεργατικά σχήματα– που παρακολούθησαν εξειδικευμένα σεμινάρια από τον Ιανουάριο έως τον Ιούνιο του 2018, διάστημα κατά το οποίο οι επιστήμονες της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής πραγματοποίησαν σχεδόν 1.000 ώρες εκπαίδευσης και κατάρτισης ανά τη Βόρεια Ελλάδα.

Στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης πραγματοποιήθηκαν 39 εκπαιδεύσεις σε τοπικά προϊόντα, όπως αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά, ελιές και ελαιόλαδο, πετιμέζι, μέλι και μελισσοκομικά προϊόντα (καθώς και σεμινάρια για τη σύνδεση μελισσοκομίας και τουρισμού), με τη συμμετοχή 87 ατόμων.

Στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας πραγματοποιήθηκαν 80 εκπαιδεύσεις σε αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά, καρποφόρα δέντρα, κτηνοτροφικά προϊόντα, μέλι και μελισσοκομικά προϊόντα, όπου συμμετείχαν 115 άτομα

Στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, πραγματοποιήθηκαν 80 εκπαιδεύσεις στις κατηγορίες αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά, καρποφόρα δέντρα, φασόλια, κτηνοτροφικά προϊόντα, μέλι και μελισσοκομικά προϊόντα, με 171 συμμετέχοντες.

Η «Ευδόκιμη γη» περνάει πλέον στη δεύτερη φάση, της πρακτικής εφαρμογής και εξατομικευμένης υποστήριξης των ωφελούμενων στο χωράφι ενώ από το φθινόπωρο θα ξεκινήσει και η εκπαίδευση στην επεξεργασία και περαιτέρω διάθεση των προϊόντων.