Ολοκληρώθηκε η συγκέντρωση για τους δημοτικούς βρεφονηπιακών σταθμούς – Τι απαντούν υπ. Παιδείας και ΔΟΕ

Φωτό αρχείου

Έληξε πριν λίγο η συγκέντρωση έξω από τη Βουλή των παιδαγωγών προσχολικής ηλικίας των δημοτικών βρεφονηπιακών σταθμών, οι οποίοι ζητούσαν συνάντηση με τον υπουργό Παιδείας, η οποία, τελικά, δεν έγινε.

Νωρίτερα πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εσωτερικών, ενώ αντιπροσωπεία συναντήθηκε με τον υπουργό, Πάνο Σκουρλέτη.

Τη συγκέντρωση οργανώνουν η ΚΕΔΕ, η ΠΟΕ-ΟΤΑ και ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Βρεφονηπιαγωγών, αντιδρώντας στην υποχρεωτική ένταξη των παιδιών από τεσσάρων ετών στα νηπιαγωγεία, γεγονός που -όπως υποστηρίζουν- θα υποβαθμίσει τους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς, με συνέπεια τη λύση της σύμβασης εκατοντάδων εργαζομένων σε αυτούς.

Στη διαφωνία της ΚΕΔΕ για τη θέσπιση της υποχρεωτικής δίχρονης προσχολικής εκπαίδευσης, απάντησαν το υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, αλλά και η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδος (ΔΟΕ), με ξεχωριστές ανακοινώσεις τους, προβάλλοντας την αναγκαιότητα της εν λόγω θεσμοθέτησης.

Το υπουργείο, ειδικότερα, αναφέρει ότι με τη θεσμοθέτηση της υποχρεωτικής δίχρονης προσχολικής εκπαίδευσης ικανοποιείται «μια κοινωνική ανάγκη και ένα πάγιο αίτημα της εκπαιδευτικής κοινότητας στο πλαίσιο και του ευρωπαϊκού στόχου για ένταξη τουλάχιστον του 95% των παιδιών (από τεσσάρων ετών μέχρι την ηλικία έναρξης της σχολικής φοίτησης) στην προσχολική εκπαίδευση».

Επίσης, αναφέρει ότι σύμφωνα με έρευνες, «η εκκίνηση της προσχολικής αγωγής από την πρώιμη παιδική ηλικία λειτουργεί αντισταθμιστικά στις άνισες ευκαιρίες που προσφέρουν τα διαφορετικά κοινωνικά περιβάλλοντα προέλευσης των μαθητών» και τονίζει ότι στο νέο πανεπιστήμιο, της Δυτικής Αττικής, θα παρέχεται πανεπιστημιακή πλέον εκπαίδευση βρεφονηπιοκόμων.

«Ως υπουργείο Παιδείας αναλαμβάνουμε την πρωτοβουλία για την έναρξη ενός ουσιαστικού διαλόγου με τους εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ώστε σε συνεργασία, από τη μια πλευρά να αναβαθμιστεί και να ενισχυθεί η λειτουργία των παιδικών-βρεφονηπιακών σταθμών, την ευθύνη λειτουργίας των οποίων έχουν οι δήμοι και από την άλλη να αναβαθμιστούν οι υποδομές των νηπιαγωγείων, η ευθύνη λειτουργίας των οποίων ανήκει στο υπουργείο Παιδείας», αναφέρει το υπουργείο.

Παράλληλα, προσθέτει ότι με βάση τα στοιχεία που υπάρχουν, «όχι μόνο δεν συρρικνώνονται οι Δημοτικοί Παιδικοί Σταθμοί και δεν κινδυνεύουν θέσεις εργασίας, αλλά αντιθέτως, προκύπτει  ανάγκη για ίδρυση επιπλέον δομών προκειμένου να καλυφθεί το σύνολο των παιδιών».

Στο ίδιο μήκος κύματος, η ανακοίνωση της ΔΟΕ, η οποία ζητά την άμεση εφαρμογή σε όλη την επικράτεια της υποχρεωτικής δίχρονης προσχολικής εκπαίδευσης.

«Η πολύ σημαντική, κοινωνικά και εκπαιδευτικά, θεσμοθέτηση της 2χρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής και εκπαίδευσης στο δημόσιο νηπιαγωγείο, συναντά την αντίδραση της ΚΕΔΕ που παραπληροφορεί, επιχειρεί να τρομοκρατήσει και απειλεί ευθέως τους εργαζόμενους στους παιδικούς σταθμούς των δήμων, κάνοντας λόγο για κλείσιμο δομών και απολύσεις εργαζομένων», αναφέρει η ΔΟΕ.

Η ομοσπονδία κατηγορεί την ΚΕΔΕ ότι χρησιμοποιεί επιχειρηματολογία «στηριγμένη στο ψεύδος» και προσθέτει ότι η κατεύθυνση σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο είναι η προσχολική αγωγή και εκπαίδευση να αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της δημόσιας εκπαίδευσης υπό την εποπτεία των αρμόδιων Υπουργείων Παιδείας.

Η ΔΟΕ τονίζει ότι το αίτημα της θεσμοθέτησης της 2χρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής και εκπαίδευσης στο δημόσιο νηπιαγωγείο δεν αποτελεί αίτημα των εκπαιδευτικών και μόνο, αλλά αίτημα και των γονέων. «Όσοι επιχειρούν να απαξιώσουν ένα βασικό αίτημα της εκπαιδευτικής κοινότητας και της κοινωνίας εξυπηρετούν άλλους σκοπούς πολύ μακριά από τις ανάγκες των παιδιών μας», καταλήγει η ΔΟΕ.

Πηγή πληροφοριών: ΑΠΕ/ΜΠΕ