ΟΤΕ: Στάση εργασίας σήμερα και τριμερής συμφιλιωτική συνάντηση

Μετά από σχεδόν 20 μέρες κινητοποιήσεων στον ΟΤΕ, πραγματοποιείται σήμερα τριμερής συνάντηση στο υπουργείο Εργασίας, σε μια προσπάθεια να εξευρεθεί λύση ανάμεσα στην κόντρα που έχει ξεσπάσει ανάμεσα στη διοίκηση και στους εργαζόμενους του Οργανισμού.

Του Χάρη Δημητρίου

Στο πλαίσιο αυτό, η ΟΜΕ-ΟΤΕ έχει προγραμματίσει για σήμερα τρίωρη πανελλαδική στάση εργασίας, μέχρι το τέλος κάθε βάρδιας. Την ίδια στιγμή, καλεί τους εργαζόμενους σε συγκέντρωση στις 12 το μεσημέρι, στο υπουργείο Εργασίας (Σταδίου 29), έτσι ώστε να παρίστανται και εκείνοι στην τριμερή συνάντηση. Στόχος να ακυρωθούν όλες οι απολύσεις που πραγματοποιήθηκαν το προηγούμενο διάστημα και οι οποίες χαρακτηρίζοντας ως «άδικες, καταχρηστικές και στοχευμένες».

Σύμφωνα με την Ομοσπονδία, η κόντρα προκλήθηκε επειδή επιδιώχθηκε να υπογραφεί Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, τριετούς διάρκειας, με στόχο να υπάρξουν αυξήσεις αποδοχών, αλλά και πραγματική διασφάλιση των θέσεων εργασίας. Όμως, η Γενική Διεύθυνση Ανθρώπινου Δυναμικού του Οργανισμού φαίνεται πως έχει διαφορετικά σχέδια, στοχεύοντας να στείλει τους εργαζόμενους σε θυγατρικές εταιρίες του ΟΤΕ «χωρίς δικαιώματα και Συλλογικές Συμβάσεις, άρα σε σύγχρονες γαλέρες», υπογραμμίζεται σε σχετική ανακοίνωση.

Υπενθυμίζεται ότι οι κινητοποιήσεις ξεκίνησαν κατά τη διάρκεια των εορταστικών ημερών των Χριστουγέννων, αφού πρώτα είχε υπάρξει αδιέξοδο στις πολύμηνες διαπραγματεύσεις. Οι απολύσεις που σημειώθηκαν, προκάλεσαν ακόμα μεγαλύτερη ένταση, οδηγώντας στα άκρα τις εξελίξεις.

Μάλιστα, μετά από μηνύσεις που υποβλήθηκαν υπήρξαν μέχρι και συλλήψεις συνδικαλιστικών στελεχών του Οργανισμού, επιτείνοντας ακόμα περισσότερο το αδιέξοδο. Τώρα, με σημαντική καθυστέρηση είναι αλήθεια, παρεμβαίνει το υπουργείο Εργασίας, σε μια προσπάθεια να εξομαλυνθεί η κατάσταση.