ΟΤΟΕ: 120 συγκαλυμμένες απολύσεις εργαζόμενων από την Τράπεζα Πειραιώς

Για συγκαλυμμένες απολύσεις 120 εργαζομένων, καταγγέλλει την τράπεζα Πειραιώς, η Ομοσπονδία Τραπεζοϋπαλληλικών Οργανώσεων Ελλάδος (ΟΤΟΕ). Η μέθοδος που χρησιμοποιεί η τράπεζα είναι η μεταφορά των εργαζομένων σε τρίτες εταιρείες ιδιωτών ξένες προς την ίδια. Οι εργαζόμενοι που κινδυνεύουν με απόλυση είναι εκείνοι που δουλεύουν στην καθαριότητα και όσοι εργάζονται στη φύλαξη.

Η ΟΤΟΕ υπενθυμίζει ότι «τα τελευταία χρόνια η Τράπεζα Πειραιώς με βάση αντίστοιχα πλάνα αναδιάρθρωσης, μείωσε το προσωπικό της κατά 5.000 εργαζόμενους χωρίς απολύσεις, με άλλες διαδικασίες που είχαν τη σύμφωνη γνώμη των εργαζομένων και διασφάλιζαν το κλίμα ηρεμίας και συνοχής στον εργασιακό χώρο».

Η Ομοσπονδία επισημαίνει ότι αντί «η σημερινή Διοίκηση να ακολουθήσει άλλες διαδικασίες, επιλέγει τη μεταφορά οργανικών μονάδων της Τράπεζας σε τρίτους, γεγονός που δημιουργεί εύλογα την πεποίθηση ότι θέλει να εγκαινιάσει νέους τρόπους μείωσης του προσωπικού, προκειμένου να προχωρήσει και σε άλλες συγκαλυμμένες απολύσεις στο μέλλον με την μέθοδο της απόσχισης και άλλων μονάδων, τομέων και υπηρεσιών της Τράπεζας».

Η Ομοσπονδία καλεί την κυβέρνηση να μην επιτρέψει στη Διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς την υλοποίηση αυτών των σχεδίων που ανοίγουν τον ασκό του Αιόλου συνολικά στο τραπεζικό σύστημα

Η διατήρηση των συμβάσεων εργασίας, κατά την ΟΤΟΕ και ορισμένων εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων που μεταφέρονται, είναι «το κερασάκι στην τούρτα με την οποία η Διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς θέλει να γλυκάνει όσους απομακρύνονται και να αποκρύψει την θεσμική ουσία της ενέργειάς της σε βάρος των εργαζομένων, αλλά και σε βάρος των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει σε κλαδικό επίπεδο».

Η Ομοσπονδία καλεί την κυβέρνηση «στην αυριανή τριμερή συνάντηση που έχει ορισθεί με αίτημα της ΟΤΟΕ και των Συλλόγων της Τράπεζας Πειραιώς στο υπουργείο Εργασίας, να μην επιτρέψει στη Διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς την υλοποίηση αυτών των σχεδίων της που ανοίγουν τον ασκό του Αιόλου συνολικά στο τραπεζικό σύστημα».

Τέλος, καλείται «η Διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς να μην επιμείνει στην προκλητική απόφασή της που ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων και να προσέλθει στο τραπέζι του διαλόγου με την ΟΤΟΕ και τους Συλλόγους για συζήτηση από μηδενική βάση, με στόχο την αναζήτηση άλλης κοινά αποδεκτής λύσης, στο πρόβλημα που δημιούργησε».

Διαβάστε και: