Ο Βρούτσης καταργεί τον ειδικό γραμματέα του ΣΕΠΕ – Τι σημαίνει η αποδυνάμωση της Επιθεώρησης Εργασίας

Τέλος μπαίνει από σήμερα στην αυτοτέλεια του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ), αφού με Προεδρικό Διάταγμα (ΠΔ 84/19) καταργείται η θέση του ειδικού γραμματέα. Στο εξής το ΣΕΠΕ θα υπάγεται απευθείας στην Γενική Γραμματεία Εργασίας, άρα θα είναι υπό την ευθύνη της νέας γγ, Άννας Στρατινάκη. Το ίδιο συμβαίνει και για τη Γενική Διεύθυνση Εργασιακών Σχέσεων, Υγείας και Ασφάλειας και Ένταξης στην Εργασία, τη Διεύθυνση Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας και τη Γενική Γραμματεία Διαχείρισης Κοινοτικών και Άλλων Πόρων.

Του Χάρη Δημητρίου

Πρακτικά με την πρωτοβουλία αυτή, η νέα ηγεσία του υπουργείου Εργασίας επιλέγει να αλλάξει εντελώς τη δομή, άρα και τη λειτουργία του ΣΕΠΕ. Πρόκειται για μια κορυφαία αλλαγή, που μένει να φανεί στην πράξη αν θα αποδώσει θετικά ή αρνητικά αποτελέσματα. Πάντως, ο ίδιος ο αρμόδιος υπουργός Γιάννης Βρούτσης πριν από μια εβδομάδα είχε επισκεφθεί τους Ειδικούς Επιθεωρητές του ΣΕΠΕ και τους είχε δηλώσει ότι θα συνεχίσει το έργο που έχει κάνει η προηγούμενη κυβέρνηση…

Ήδη έχουν υπάρξει αντιδράσεις από τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία με Επιθεωρητές να επισημαίνουν, σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους ότι είναι πιθανό με αυτή την ενέργεια να υποβαθμιστεί ο χαρακτήρας του ΣΕΠΕ.

Υπενθυμίζεται ότι έως τώρα, ο Ειδικός Γραμματέας του ΣΕΠΕ συντόνιζε τις υπηρεσίες, χάρασσε στρατηγικές και έπαιρνε πρωτοβουλίες, ενώ γινόταν και καλύτερος έλεγχος της αγοράς εργασίας. Τώρα, αποτελεί ερωτηματικό αν θα καταστεί εφικτό να διατηρηθεί η ίδια δυναμική, με τις αρμοδιότητες να μεταφέρονται αυτούσιες στη ΓΓ Εργασίας….

Ο απερχόμενος Ειδικός Γραμματέας Πάνος Κορφιάτης, με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τοποθετήθηκε επί του θέματος ως εξής: «Το ΣΕΠΕ υπάγεται πλέον στην Γενική Γραμματεία Εργασίας. Τι σημαίνει αυτό σε απλά ελληνικά;

1. Χάνει την οργανωτική και επιχειρησιακή του αυτονομία και πλέον αποτελεί ένα από τα αντικείμενα της Γενικής Γραμματείας.

2. Ένα ελεγκτικό σώμα εξισώνεται διοικητικά με γενικές διευθύνσεις και διευθύνσεις με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για το μέλλον του Οργανισμού.

3. Για όσους θυμούνται και λίγο το παρελθόν, η προσπάθεια υποβάθμισης του ΣΕΠΕ άρχιζε πάντα από την αποδιοργάνωση της κεντρικής δομής του. Γιατί ένας Οργανισμός που δεν έχει ισχυρή κεντρική κατεύθυνση και δομή δεν μπορεί να είναι αποτελεσματικός. Είναι λοιπόν η φυσική συνέχεια του Οργανογράμματος ΠΔ 113/14 που καταργούσε την Διεύθυνση Υποστήριξης. Η ιστορία του πώς έγινε εφικτό να στηθεί μια αποτελεσματική και αξιόπιστη Επιθεώρηση Εργασίας θα ήταν πολύ διαφορετική αν δεν υπήρχε η δυνατότητα ο Οργανισμός αυτός να στέκεται στα πόδια του με αυτονομία. Φαίνεται ότι ο αντίπαλος ξέρει να βγάζει καλά συμπεράσματα, δυστυχώς για τους επιθεωρητές εργασίας και τους εργαζόμενους της χώρας».

Δείτε ολόκληρο το Προεδρικό Διάταγμα:

18_IOYL_2019_PD_84