Ο ΣΕΒ απειλεί ξανά: Μια μεγάλη αύξηση του κατώτατου μισθού θα πυροδοτήσει την ανεργία!

Χτες, μόλις μια μέρα πριν τη σημερινή επίσημη διαβούλευση των κοινωνικών εταίρων στο πλαίσιο της διαδικασίας για την αύξηση του κατώτατου μισθού, ο Σύνδεσμος των Βιομηχάνων ξαναχτύπησε.

Στο εβδομαδιαίο δελτίο για την πορεία της οικονομίας, ο ΣΕΒ, τονίζει ότι η αύξηση του κατώτατου μισθού πρέπει να συμβαδίζει με την αντίστοιχη αύξηση της μέσης παραγωγικότητας(!) της ελληνικής οικονομίας, ζητώντας ταυτόχρονα με την αύξηση άμεση μείωση των ασφαλιστικών εισφορών προς όφελος των επιχειρήσεων.

Έτσι εκτιμά ο ΣΕΒ ότι θα αυξηθεί το διαθέσιμο εισόδημα για τους χαμηλόμισθους και την ίδια στιγμή δεν θα υπονομευθεί «η εύθραυστη κατάσταση της ελληνικής οικονομίας».

Επιπλέον, οι βιομήχανοι πάνε ένα βήμα πιο πέρα, επισημαίνοντας ότι «μια μεγάλη αύξηση, μπορεί να εκτοπίσει από την επίσημη αγορά εργασίας αρκετούς εργαζόμενους».

Η ΓΣΕΕ δεν συμμετέχει στη διαβούλευση
και ζητά άμεση αύξηση του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ

Η ΓΣΕΕ με επιστολή της εξέφρασε την άρνησή της να συμμετάσχει στην προφορική διαβούλευση των κοινωνικών εταίρων για τον κατώτατο μισθό. Η Συνομοσπονδία απευθύνεται στον πρόεδρο της επιτροπής συντονισμού της διαβούλευσης και τονίζει ότι επιθυμεί να επιστρέψει απευθείας ο κατώτατος μισθός στα 751 ευρώ και να καταργηθεί ο υποκατώτατος μισθός για νέους έως 25 ετών.

Θεωρεί ότι με την πρωτοβουλία που ξεκίνησε η κυβέρνηση, απλώς ενεργοποιεί διατάξεις που έχουν θεσμοθετηθεί με νόμους από το 2012 και το 2013, δηλαδή στα χρόνια των μνημονίων. Τέλος, η ΓΣΕΕ επαναφέρει δια της επιστολής το πάγιο αίτημά της για να επανέλθουν οι διαπραγματεύσεις για τον καθορισμό των κατώτατων αποδοχών στο ιδιωτικό τομέα, στους κοινωνικούς εταίρους.

Τι έγινε στη σημερινή συνάντηση

Με ανακοίνωσή του το υπουργείο Εργασίας ενημερώνει ότι πραγματοποιήθηκε σήμερα η διαβούλευση των εθνικών κοινωνικών εταίρων, στο πλαίσιο της διαδικασίας για την αύξηση του κατώτατου μισθού.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, «στη διαβούλευση των κοινωνικών εταίρων δεν παρέστη η ΓΣΕΕ. Ως εκ τούτου, η εργατική πλευρά δεν εκπροσωπήθηκε στον διάλογο για τον κατώτατο μισθό».

Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, «ήδη τα επιστημονικά ινστιτούτα των κοινωνικών εταίρων και άλλων φορέων που συμμετέχουν στη διαδικασία έχουν καταθέσει τα υπομνήματά τους από τον Οκτώβριο. Τον Δεκέμβριο θα κατατεθεί το πόρισμα της επιτροπής ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων».

«Η αύξηση του κατώτατου μισθού με απόφαση της υπουργού Εργασίας, κατόπιν έγκρισης του Υπουργικού Συμβουλίου, θα πραγματοποιηθεί τον Ιανουάριο του 2019, με ταυτόχρονη κατάργηση του υποκατώτατου μισθού. Ο νέος αυξημένος κατώτατος μισθός θα ισχύσει χωρίς δυσμενείς ηλικιακές διακρίσεις».