Ο ΣΥΡΙΖΑ παγιώνει τη «ρήτρα Βουλγαρίας» – Το πάγωμα των τριετιών φτωχοποιεί τους εργαζόμενους

φωτό αρχείου

Για «κείμενο ντροπής» και «έγγραφο-όνειδος», που διατηρεί σε ισχύ για δεκαετίες τη «ρήτρα βουλγαροποίησης» των ελληνικών μισθών υπέρ της εργοδοσίας, κάνει λόγο σε ανακοίνωσή της η Ένωση για την Υπεράσπιση της Εργασίας και του Κοινωνικού Κράτους (ΕΝΥΠΕΚΚ) και ο πρόεδρός της, Αλέξης Μητρόπουλος, αναφορικά με τη δημοσίευση της εγκυκλίου του υπουργείου Εργασία για την εφαρμογή της αύξησης του κατώτατου μισθού από 1η Φεβρουαρίου.

Σύμφωνα με την ΕΝΥΠΕΚΚ, και «αυτή εγκύκλιος, όπως και η απαράδεκτη υπουργική απόφαση με αριθ.πρωτ. 4241/127/30-1-2019 (ΦΕΚ Β 173), επιμένουν στην απαρέγκλιτη εφαρμογή τού σκληρότερου μνημονιακού νόμου 4093/2012 που επέβαλε το σύστημα του νομοθετημένου από την κυβέρνηση “καθαρού” κατώτατου μισθού (“single minimum wage system”) και κατήργησε από τη θέσπισή του (1-2-2019) όλες τις προσαυξήσεις και τα επιδόματα για προϋπηρεσία μετά τις 14-2-2012 για παλαιούς και νέους εργαζομένους. Πρόκειται για ένα κείμενο ντροπής, για ένα έγγραφο-όνειδος, από ένα πολιτικό κόμμα που, ενώ επαγγέλθηκε τη στήριξη των αδυνάτων, εφαρμόζει σχολαστικά τους σκληρούς μνημονιακούς νόμους των προηγούμενων κυβερνήσεων λεηλατώντας τους μισθούς των χαμηλόμισθων του πολύπαθου ιδιωτικού τομέα».


Ο ΣΥΡΙΖΑ πέρασε αμετάκλητα στην κατηγορία των νεοθατσερικών κομμάτων που διεκπεραιώνουν χωρίς αναστολές τα βρώμικα σχέδια τού κεφαλαίου, διαιωνίζοντας τις πιο βάρβαρες ρυθμίσεις και επιλογές που επέβαλαν οι πιο ακραίοι εκ των δανειστών μας

«Όπως αναφέρουμε αναλυτικά στις από 11-2-2019 και 15-2-2019 ανακοινώσεις της ΕΝΥΠΕΚΚ, ο νομοθετημένος κατώτατος μισθός από τη θέσπισή του δεν περιλαμβάνει άλλες προσαυξήσεις παρά μόνο αυτήν λόγω προϋπηρεσίας και ΜΟΝΟΝ ΟΤΑΝ η ανεργία πέσει κάτω του 10%! Συγκεκριμένα, στον δευτερομνημονιακό νόμο 4093/2012 (υποπαρ. ΙΑ.11 εδ. ε-στ σελ. 5612) του β’ δομικού Μνημονίου (ν. 4046/2012) που επικαλείται και επαναβιώνει η κατάπτυστη εγκύκλιος του υπουργείου Εργασίας ορίζεται ότι: “Πέραν της μηνιαίας τακτικής προσαύξησης λόγω προϋπηρεσίας, καμιά άλλη προσαύξησηδεν περιλαμβάνεται στον νομοθετικώς καθορισμένο κατώτατο μισθό και ημερομίσθιο. Έως ότου η ανεργία διαμορφωθεί σε ποσοστό κάτω του 10%, αναστέλλεται η προσαύξηση του νομοθετικώς καθορισμένου νόμιμου κατώτατου μισθού και ημερομισθίου για προϋπηρεσία που συμπληρώνεται μετά τις 14.2.2012”.».

«Σύμφωνα με την ερμηνευτική ανωτέρω εγκύκλιο, “ως προς τις ήδη διαμορφωθείσες προσαυξήσεις λόγω προϋπηρεσίας εφαρμόζονται οι διατάξεις των στοιχείων i και iii της περιπτ. γ’ χωρίς τις ηλικιακές αναφορές και των περπτ. δ-στ της υποπαρ. ΙΑ.11.3 του άρθρου πρώτου του ν. 4093/2012 (ΦΕΚ Α 222, όπως ισχύει”. Γίνεται αντιληπτό ότι η παραπομπή στη διάταξη αυτή του σκληρότερου μνημονιακού ν. 4093/2012, ο οποίος στόχευσε στην προϊούσα “βουλγαροποίηση” των μισθών του ελληνικού ιδιωτικού τομέα, στην ουσία αποτελεί διαρκή μηχανισμό αφαίμαξης των εισοδημάτων των χαμηλόμισθων του ιδιωτικού τομέα, μηχανισμό αναδιανομής της φτώχειας των εργαζομένων υπέρ της μεσαίας και μεγάλης εργοδοσίας».

Η χώρα μας τελεί ακόμη υπό μνημονιακό καθεστώς

Σύμφωνα πάντα με την ΕΝΥΠΕΚΚ, «η …υπενθύμιση στην κατάπτυστη εγκύκλιο των ακραία νεοφιλελεύθερων διατάξεων του ν. 4093/2012, εφαρμοστικού νόμου του δομικού β’ Μνημονίου (ν. 4046/2012, σελ. 713), διαιωνίζει εντελώς ξεδιάντροπα τη “ρήτρα βουλγαροποίησης” στο μισθολόγιο των ιδιωτικών υπαλλήλων και επισφραγίζει πλέον το ότι η χώρα μας τελεί ακόμη υπό μνημονιακό καθεστώς παρά τις εξαγγελίες τής κυβέρνησης ότι τάχα …βγήκαμε από τα Μνημόνια από τον Αύγουστο του 2018!».

Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη της Επιστημονικής Ομάδας της ΕΝΥΠΕΚΚ, «1 δισ. ευρώ χάνουν ετησίως οι περίπου 2.000.000 εργατοϋπάλληλοι από το 2012 μέχρι σήμερα και κάθε επόμενο χρόνο που θα ισχύει η απαράδεκτη ρύθμιση τής από 30-1-2019 υπουργικής απόφασης του ΥΠΕΚΑΚΑ και της από 18-2-2019 ερμηνευτικής εγκυκλίου της υπουργού Εργασίας. Σύμφωνα με την ίδια μελέτη, ο ΕΦΚΑ θα χάνει αντίστοιχα μισό δισ. ευρώ ετησίως από τις μειωμένες εισφορές εργοδοτών και εργαζομένων. Είναι συνεπώς ανήθικο για τον ΣΥΡΙΖΑ, με πρόσχημα την οριακή αύξηση του παγωμένου για χρόνια κατώτατου μισθού, να προωθεί τη μόνιμα άγρια λεηλασία των χαμηλόμισθων του ιδιωτικού τομέα!».

«Είναι επίσης ονειδιστικό το ότι στην ανωτέρω εγκύκλιο της υπουργού Εργασίας ουδέν αναφέρεται για το επίδομα γάμου/τέκνων, ενώ είναι γνωστό ότι η συγκεκριμένη παροχή είναι στον αέρα και αμφισβητείται έντονα και επίμονα τα τελευταία χρόνια (από το 2012), κυρίως από τη μεγάλη εργοδοσία».

«Πρόκειται, επομένως, για δύο απαράδεκτα, αντεργατικά και ακραία νεοφιλελεύθερα κείμενα, ανοιχτά ταξικά, σε βάρος του πολύπαθου ιδιωτικού τομέα και κυρίως των χαμηλόμισθων και ανειδίκευτων εργατών που στην πλειονότητά τους είναι νέοι! Στερούν στο σύνολό τους τον βασικό μηχανισμό αύξησης του εισοδήματός τους και τη δυνατότητα αξιοπρεπούς διαβίωσης καθώς και για τα πολλές δεκαετίες διάφορα επιδόματα που καταβάλλονταν με βάση την προϋπηρεσία και τον χρόνο εργασίας των εργατοϋπαλλήλων».

«Έτσι, μετά τη δημοσίευση της υπουργικής απόφασης και την έκδοση της συγκεκριμένης εγκυκλίου της υπουργού Εργασίας, με τις οποίες διατηρείται σε ισχύ για δεκαετίες η “ρήτρα βουλγαροποίησης” των ελληνικών μισθών υπέρ της εργοδοσίας, ο ΣΥΡΙΖΑ πέρασε αμετάκλητα στην κατηγορία των νεοθατσερικών κομμάτων που διεκπεραιώνουν χωρίς αναστολές τα βρώμικα σχέδια τού κεφαλαίου, διαιωνίζοντας για το αόριστο μέλλον τις πιο βάρβαρες ρυθμίσεις και επιλογές που επέβαλαν οι πιο ακραίοι εκ των δανειστών μας και που καμιά νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση δεν διανοήθηκε ποτέ μέχρι τώρα να εφαρμόσει στην Ευρώπη», καταλήγει η ανακοίνωση της ΕΝΥΠΕΚΚ.