Ο Τουρισμός ανθεί αλλά οι εργαζόμενοι εκπέμπουν SOS

Τα σημεία αιχμής ενόψει των ελέγχων που θα πραγματοποιούν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί του υπουργείου Εργασίας, λόγω θερινής τουριστικής περιόδου, επισήμαναν στον Ειδικό Γραμματέα του ΣΕΠΕ Τάσο Ηλιόπουλο τα μέλη του προεδρείου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργατών Επισιτισμού και Υπαλλήλων Τουριστικών Επαγγελμάτων.

Οι συνδικαλιστές της ΠΟΕΕ–ΥΤΕ, κατά τη συνάντηση που είχαν με τον κ. Ηλιόπουλο είχαν την ευκαιρία να αναφερθούν στην απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων, τη μισθολογική ανισότητα, τη δημιουργία ενός εργασιακού μοντέλου χαμηλού κόστους, με περιορισμένα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, που επικρατούν, όπως είπαν, στον κλάδο τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «σε έναν κλάδο όπως ο Τουρισμός, που άντεξε στις διαλυτικές επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης, διαπιστώνεται ότι παρά τη συνεχή μεγέθυνση και τα ρεκόρ επισκεψιμότητας και εσόδων η εργοδοτική ασυδοσία έχει επιφέρει βίαιες και άνισες αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις».

Το προεδρείο της Ομοσπονδίας έκανε λόγο για «συνεχή και βίαιη αποειδίκευση των κλαδικών ειδικοτήτων σε όρους εργασίας και αποδοχές ανειδίκευτου εργάτη, ραγδαία αλλαγή στη σύνθεση της απασχόλησης με την αθρόα μετατροπή παλαιότερων συμβάσεων πλήρους απασχόλησης, με τη συντριπτική πλειοψηφία των νέων προσλήψεων να δηλώνεται ως μερικής απασχόλησης».

Παράλληλα εκτίμησαν ότι «το μεγάλο ποιοτικό έλλειμμα στα εργασιακά δικαιώματα περιορίζει δραματικά την αναπτυξιακή συμβολή του Τουρισμού στην οικονομία, ενώ θα μπορούσε να παίξει σημαντικό ρόλο στον παραγωγικό μετασχηματισμό του μοντέλου ανάπτυξης της χώρας».