ΠΑΜΕ: «Δε λείπουνε οι ώρες να ψωνίσεις, λείπουν τα λεφτά κι οι ώρες για να ζήσεις!» – Απεργία στο εμπόριο

φωτ. 902.gr

Πανελλαδική απεργία πραγματοποιούν οι εργαζόμενοι στο Εμπόριο σήμερα, Κυριακή 15 Ιούλη, τη μία από τις οκτώ Κυριακές κατά τις οποίες προβλέπεται άνοιγμα των καταστημάτων σε όλη τη χώρα. Την απεργία είχε προκηρύξει η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος (ΟΙΥΕ) ενάντια στη συνεχιζόμενη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές.

Κλαδικά και επιχειρησιακά σωματεία, ανταποκρινόμενα στο κάλεσμα της Πανελλαδικής Γραμματείας Εμπορίου – Υπηρεσιών του ΠΑΜΕ, οργάνωσαν στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και σε πολλές άλλες πόλεις πολύμορφες εκδηλώσεις, με απεργιακές συγκεντρώσεις, πικετοφορίες και εξορμήσεις, με αιχμή το αίτημα νομοθετικής κατοχύρωσης της κυριακάτικης αργίας. Στις κινητοποιήσεις συμμετείχαν επίσης Ομοσπονδίες, Ενώσεις και Σωματεία αυτοαπασχολούμενων που συσπειρώνονται στην ΠΑΣΕΒΕ, καθώς και η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας.

Στο Εκπτωτικό Χωριό στα Σπάτα

Συγκέντρωση πραγματοποίησαν στο Εκπτωτικό Χωριό στα Σπάτα ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου, το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων Λαυρεωτικής και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Λαυρίου, το παράρτημα βορειοανατολικών περιοχών του Συνδικάτου Οικοδόμων και Ομάδες Γυναικών Μεσογείων.

Τα συνθήματα που κυριάρχησαν ήταν «Την Κυριακή την έχουμε για εμάς και τα παιδιά μας, δε θα τη χαρίσουμε στα αφεντικά μας», «Ούτε 32 ούτε και οκτώ, κανένα μαγαζί την Κυριακή ανοικτό», «Η Κυριακή αργία ανήκει στους εργάτες και όχι στα παράσιτα τους κεφαλαιοκράτες» και «Ωράρια εξόντωσης, δουλειά τις Κυριακές, είμαστε εργαζόμενοι όχι μηχανές».

Χαιρετισμούς απηύθυναν  ο Λεωνίδας Ανανιάδης, μέλος του ΔΣ του Εργατικού Κέντρο Λαυρίου, η Νατάσα Καπέλη, μέλος του ΔΣ της ΟΓΕ, ενώ ο Μάκης Τσεκούρας, πρόεδρος του Σωματείου ΠΡΑΚΤΙΚΕΡ και μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, διαμήνυσε: «Δεν μπορούμε και δεν θα ανεχτούμε συνθήκες γαλέρας μέσα στους εργασιακούς χώρους. Λέμε ΟΧΙ στο ωράριο των πολυεθνικών. Δεν είμαστε αναλώσιμοι, δεν θα τους χαρίσουμε καμία Κυριακή. Ήδη μετράμε αρκετές πληγές στα δικαιώματά μας, στους μισθούς, στο ωράριο, στην εντατικοποίηση της εργασίας. Δεν υπάρχει άλλος δρόμος από την οργανωμένη δράση».

Στη συνέχεια έγινε εξόρμηση στα μαγαζιά του Εκπτωτικού Χωριού, όπου οι εργαζόμενοι κλήθηκαν να αντισταθούν στο χτύπημα του 5θήμερου και της σταθερής εργασίας, να οργανωθούν στο σωματείο τους, καθώς, όπου υπάρχει δράση, δημιουργούνται εμπόδια σε εργοδοτικές αξιώσεις και υπάρχουν κατακτήσεις.

Χαρακτηριστικό είναι ότι έγιναν με εργαζόμενους πλούσιες και ουσιαστικές συζητήσεις, οι οποίες, παρά το φόβο και την εργοδοτική τρομοκρατία, κατέληγαν στην ανάγκη οργάνωσης του αγώνα, ενώ δόθηκαν δεκάδες αιτήσεις εγγραφής στο σωματείο.

Κινητοποιήσεις έγιναν επίσης στην Αθήνα, με πικετοφορία στο Κέντρο, στην Καλλιθέα, στο Περιστέρι, στη Νέα Ιωνία, στον Πειραιά και στην Ελευσίνα.

Επίσης κινητοποιήσεις έγιναν στη Θεσσαλονίκη και σε Αγρίνιο, Αλεξανδρούπολη, Αρτα, Γιάννενα, Δράμα, Ηράκλειο, Κέρκυρα, Κόρινθο, Λαμία, Λάρισα, Μυτιλήνη, Ξάνθη, Πάτρα, Ρέθυμνο, Ρόδο, Χαλκίδα και Χανιά.

Πηγή: Από το ρεπορτάζ του 902.gr