Παναγόπουλος: Επεκτείνεται η ΕΓΣΣΕ έως το τέλος του έτους

Παράταση έως τα τέλη του τρέχοντος έτους θα πάρει η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΕΓΣΣΕ). Από τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε ανάμεσα στον πρόεδρο της ΓΣΕΕ Γιάννη Παναγόπουλο και στον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση, έγινε γνωστό ότι επήλθε συμφωνία και με τις εργοδοτικές οργανώσεις (ΣΕΒ, ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ, ΣΕΤΕ), έτσι ώστε να δοθεί αυτή η παράταση για να διευκολυνθεί ο κόσμος της εργασίας που δεν είχε έως τώρα την κάλυψη ούτε της μετενέργειας, μιας και η Σύμβαση έχει λήξει από τις αρχές του καλοκαιριού…

Ελπίδα της Συνομοσπονδίας είναι να καταφέρει να υπογράψει νέα ΕΓΣΣΕ έως το τέλος του έτους και πάντως, πριν από τη λήξη της τρέχουσας Σύμβασης. Για να συμβεί, όμως, κάτι τέτοιο πρέπει να πραγματοποιηθεί Συνέδριο, να γίνουν εκλογές και να προκύψει νέα Διοίκηση. Υπενθυμίζεται ότι το προηγούμενο Συνέδριο, αν και επιχειρήθηκε την περασμένη άνοιξη να διεξαχθεί σε Καλαμάτα και Ρόδο, ακυρώθηκε λόγω επεισοδίων μεταξύ των συνδικαλιστικών παρατάξεων…

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ο κ. Παναγόπουλος εκτίμησε ότι οι κλαδικές συλλογικές συμβάσεις βρίσκονται υπό τη δαμόκλειο σπάθη του νομοσχεδίου που ψηφίζεται όσον αφορά στην επέκτασή τους. «Δυστυχώς πάνω στη νομοθεσία που θέσπισε η προηγούμενη κυβέρνηση, η νέα κυβέρνηση προσθέτει και νέα μεγάλα εμπόδια στην επέκταση των συλλογικών συμβάσεων. Αν οι ΣΣΕ δεν επεκτείνονται οι εργοδότες θα αυθαιρετούν και θα γίνεται ανταγωνισμός μέσω του κόστους εργασίας.

Η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας πάντως θα έχει ισχύ μέχρι τέλος του χρόνου και βεβαίως έχουμε τη δυνατότητα, όχι όμως για μισθολογικά ζητήματα μόνο για θεσμικά, να ξαναϋπογράψουμε. Όπως γνωρίζετε μας αφαιρέθηκε η δυνατότητα με τη μνημονιακή νομοθεσία να υπογράφουμε για τα οικονομικά ζητήματα μέσω της ΕΓΣΣΕ γι΄αυτό διεκδικούμε την επαναφορά προσδιορισμού του κατώτερου μισθού όχι με νόμο αλλά μέσω Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Το τι θα ισχύσει από 1/1/2020 θα εξαρτηθεί από την πορεία των διαπραγματεύσεων όταν θα υπάρχει Διοίκηση εκλεγμένη στη ΓΣΕΕ με τις εργοδοτικές οργανώσεις. Γιατί όπως γνωρίζετε μόνο η ΓΣΕΕ μπορεί να υπογράφει Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, κανένα ΠΑΜΕ και κανένα κόμμα».

Κληθείς να σχολιάσει τη χθεσινή τοποθέτηση το πρωθυπουργού, αναφορικά με την απεργιακή κινητοποίηση (απεργούν οι λίγοι και ταλαιπωρούνται οι πολλοί), ο κ. Παναγόπουλος είπε: «Διαφωνώ με τον πρωθυπουργό. Όταν υπάρχουν προβλήματα οι απεργίες είναι επιβεβλημένες. Προφανώς οι απεργίες δε γίνονται για συνδικαλιστικά προνόμια. Αν υπάρχουν τέτοια τα απεκδυόμεθα όλα.

Οι απεργίες γίνονται για να επεκτείνονται οι συλλογικές συμβάσεις και να υπάρχει ισχυρός Οργανισμός Μεσολάβησης και Διαιτησίας που δυστυχώς και με τη νέα νομοθεσία παραβιάζεται ακόμη και η Συνταγματική πρόβλεψη, όπως λέει και η πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας».