Πανελλαδική κινητοποίηση των εργαζόμενων στα νοσοκομεία την Πέμπτη

Φωτό αρχείου

Πανελλαδική Κινητοποίηση των εργαζόμενων στα δημόσια νοσοκομεία την ερχόμενη Πέμπτη, 25 Ιανουαρίου, ανακοίνωσε η ΠΟΕΔΗΝ. Στην ΑΤΤΙΚΗ έχει προκηρυχτεί 4ωρη στάση εργασίας 11 π.μ. – 3 μ.μ., ενώ για την υπόλοιπη Ελλάδα 24ωρη απεργία.

Η ΠΟΕΔΗΝ αντιδρά σε διατάξεις του πρόσφατα ψηφισμένου πολυνομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα της τρίτης αξιολόγησης, αφού, όπως σημειώνει σε ανακοίνωσή της, «τίθεται σε αμφισβήτηση το Επίδομα Επικίνδυνης και Ανθυγιεινής Εργασίας μετά το Φλεβάρη του 2019. Με βάση το πολυνομοσχέδιο, από Μάρτη 2018 αντικαθίσταται με μέτρα Υγιεινής και Ασφάλειαςν τα οποία θα αποφασίσει η σχετική Επιτροπή που θα συγκροτηθεί».

«Οι υπουργοί μας διαβεβαίωναν», συνεχίζει η ανακοίνωση, «ότι το Επίδομα Επικίνδυνης και Ανθυγιεινής Εργασίας το οποίο ευθυγραμμίζεται με τις βέλτιστες πρακτικές που ισχύουν στις άλλες χώρες της Ευρώπης με βάση τον ν. 4354/2014, θα συνεχίσει να καταβάλλεται κανονικά. Η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι εφαρμόζει τα μνημόνια ως ευαγγέλιο και η Επιτροπή συγκροτείται ως πρόσχημα για να δικαιολογήσουν την περικοπή, αντικαθιστώντας το με κάποια υποτυπώδη μέτρα υγιεινής και ασφάλειας».

«Με την περικοπή του εν λόγω επιδόματος, ο μισθός των νοσηλευτών και άλλων επαγγελματιών υγείας είναι κάτω από το μισθό του ανειδίκευτου εργάτη. Σε συνδυασμό με τη μείωση του αφορολόγητου από 1/1/2019 θα καταντήσουμε να λαμβάνουμε μισθό ίσο με τα Προνοιακά Επιδόματα. Την ίδια ώρα που παραπέμπουν σε επιτροπή το Ανθυγιεινό Επίδομα Επικίνδυνης και Ανθυγιεινής Εργασίας αρνούνται να πράξουν το αυτονόητο. Να μας εντάξουν στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα. Εργαζόμαστε σε συνθήκες εργασιακής εξουθένωσης, οφείλονται στο νοσηλευτικό προσωπικό πάνω από 800.000 ρεπό και κανονικές άδειες παρελθόντων ετών, αντιμετωπίζουν μυοσκελετικά προβλήματα. Πώς να προσφέρουν υπηρεσίες με ασφάλεια 67 ετών; Δεν θα αφήσουμε να πειράξουν το Ανθυγιεινό Επίδομα. Θα πολεμάμε κάθε μέρα», καταλήγει η ανακοίνωση της ΠΟΕΔΗΝ.