Παράταση χορήγησης ετήσιας άδειας στους εργαζόμενους, λόγω πανδημίας!

Ανοιχτό το ενδεχόμενο να παραταθεί η διάρκεια χορήγησης της ετήσιας αδείας, πέραν της καταληκτικής ημερομηνίας της 31ης Δεκεμβρίου, φέρεται να εξετάζει το υπουργείο Εργασίας. Λόγω πανδημίας, διαπιστώθηκε ότι μεγάλος αριθμός εργαζομένων, δυσκολεύεται ιδιαίτερα να πάρει το υπόλοιπο αδείας που διαθέτει. Αν μάλιστα, τα μέτρα του lockdown παραταθούν και τον Δεκέμβριο (κάτι που φαντάζει πολύ πιθανό), τότε θα είναι πρακτικά αδύνατο οι εργαζόμενοι που έχουν τεθεί σε αναστολή σύμβασης να μπορούν να λάβουν την άδειά τους.

Εάν τηρηθεί η ισχύουσα νομοθεσία, θα πρέπει οι επιχειρήσεις να πληρώσουν το αντίτιμο της άδειας προς τους εργαζόμενους. Όμως στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν ευθύνονται ούτε οι εργοδότες, που τέθηκαν σε καθεστώς lockdown και άξαφνα και απροειδοποίητα αναγκάστηκαν να βάλουν «λουκέτο» στην επιχείρησή τους. Το ίδιο ισχύει και για τις πληττόμενες επιχειρήσεις, οι οποίες ελέω μέτρων περιορισμού της διασποράς της νόσου, αντιμετωπίζουν πολύ σοβαρά προβλήματα ρευστότητας, τα οποία αναμένεται να ενταθούν τους επόμενους μήνες.

Για όλους αυτούς τους λόγους, το οικονομικό επιτελείο επεξεργάζεται σενάριο στη βάση του να δοθεί με νομοθετική ρύθμιση, ολιγόμηνη μετάθεση της καταληκτικής ημερομηνίας κάλυψης της ετήσιας άδειας του 2020. Ασφαλείς πληροφορίες θέλουν τη νέα ημερομηνία-ορόσημο να είναι η 31η Μαΐου 2021. Βέβαια, μια τέτοια ρύθμιση έχει «οσμή» αντισυνταγματικότητας, αλλά με την επίκληση των «ειδικών συνθηκών» που βιώνει η χώρα, κάτι τέτοιο μπορεί να ξεπεραστεί.