Παρέμβαση εισαγγελέα για τη ρατσιστική επιστολή συνδικαλιστικής παράταξης του ΟΑΣΘ

Τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για τη διαπίστωση τέλεσης αδικημάτων που συνδέονται με τον αντιρατσιστικό νόμο, παρήγγειλε εισαγγελέας, μετά την επιστολή συνδικαλιστικής παράταξης εργαζομένων του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης (ΟΑΣΘ) προς τη διοίκησή του, που προκάλεσε σάλο με τα ρατσιστικά αιτήματά της σχετικά με τη μετακίνηση των προσφύγων που διαβιούν σε δομές φιλοξενίας της πόλης.

Με εντολή του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, Στέφανου Ζαρκαντζιά, η εισαγγελέας Πλημμελειοδικών, Εμμανουέλα Κετσιατζή, παρήγγειλε τη διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας από το τμήμα αντιμετώπισης ρατσιστικής βίας της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης.

Στο επίμαχο έγγραφο, το οποίο φέρεται να συντάχθηκε από μέλη της συνδικαλιστικής παράταξης «ΔΡΟΜΕΑΣ» («Δράση Οδηγών Μηχανισμός Έκφρασης Αδέσμευτων Συναδέλφων»), μεταξύ άλλων αναφέρουν χαρακτηριστικά για τους πρόσφυγες: «…λόγω κουλτούρας τους σε σχέση με την προσωπική τους υγιεινή, υπάρχει μεγάλος κίνδυνος μεταδοτικών ασθενειών τόσο στους οδηγούς όσο και στους υπολοίπους επιβάτες που στριμώχνονται ανάμεσά τους».

Στο ίδιο έγγραφο οι συντάκτες ζητούν, μεταξύ άλλων, να τοποθετηθεί «κουμπί πανικού» σε αστικά λεωφορεία που εξυπηρετούν περιοχές όπου φιλοξενούνται δομές προσφύγων, να εμβολιάζονται οι οδηγοί και να υποβάλλονται σε εξετάσεις αίματος διότι «…ανησυχούμε για την υγεία μας, αλλά και την υγεία των μελών των οικογενειών μας».

«Ούτε λίγο ούτε πολύ μας λένε ότι οι μετανάστες είναι ξένο σώμα. Μήπως να τους βάλουμε και ένα αστεράκι; Η Δημοκρατία της Βαϊμάρης δεν μπορεί να ισχύσει ούτε μπορεί να επανέλθει», σχολίασε ο πρόεδρος του ΟΑΣΘ Στέλιος Παππάς, χαρακτηρίζοντας τη συγκεκριμένη παράταξη ως μειοψηφία. Είπε ακόμα ότι το έγγραφο επεστράφη ως απαράδεκτο και ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να κάνει διάλογο μαζί της.

Η συγκεκριμένη επιστολή έχει προκαλέσει μεγάλες αντιδράσεις και στις τάξεις των εργαζομένων του ΟΑΣΘ. Μάλιστα τα μέλη της διοίκησης του Συνδικάτου Εργαζομένων αναφέρουν ότι «η συγκεκριμένη επιστολή τους έκανε ρεζίλι», ενώ σημειώνουν ότι τα μέλη της συγκεκριμένης παράταξης «δεν τόλμησαν να τη θέσουν υπόψη του ΔΣ επειδή ήξεραν τις αντιδράσεις που θα προκαλούσε το περιεχόμενό της».

Να υπενθυμίσουμε πως η συγκεκριμένη παράταξη είχε προσφέρει τη δημόσια στήριξή της και στον οδηγό που καταγγέλθηκε επίσημα από την οργάνωση «Άρσις» ότι κατέβασε αναίτια από λεωφορείο του ΟΑΣΘ τρία ανήλικα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα που φιλοξενούνται στον ξενώνα του Ωραιοκάστρου. Με δημόσια ανακοίνωσή τους έσπευσαν να… αθωώσουν τον οδηγό πριν ολοκληρωθεί η διοικητική έρευνα που διεξάγεται υποστηρίζοντας ότι έγινε… παρεξήγηση και ότι ο οδηγός προσπάθησε να βοηθήσει τα παιδιά!

 Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ