Παρέμβαση Συνδικάτων για τις τρομοκρατικές απολύσεις στη Eurodrip

 

Σε Δελτίο Τύπου που εξέδοσε σήμερα το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο (ΠΑΜΕ) σχετικά με τις απολύσεις στη Eurodrip, τονίζεται:

«Συνάντηση με την εργοδοσία της Rivulis – Eurodrip, ισραηλινών συμφερόντων, πραγματοποίησε αντιπροσωπεία συνδικαλιστών μαζί με τον πρόεδρο του επιχειρησιακού σωματείου Νικολάου Γιώργο για την ανάκληση των 2 τρομοκρατικών απολύσεων που έκανε η εργοδοσία τη Δευτέρα 2/7/2018. Στην αντιπροσωπεία ήταν ο Γιώργος Πέρρος μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, ο Νίκος Ξουράφης αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Χημικής Βιομηχανίας και ο Γιάννης Τζαβάρας πρόεδρος του Συνδικάτου Τροφίμων και Ποτών Εύβοιας – Βοιωτίας.

Η εργοδοσία επιχείρησε να δείξει «ανθρώπινο πρόσωπο» λέγοντας ότι εδώ είμαστε μια οικογένεια. Εμφανίστηκε αμετακίνητη στη θέση της για τις δύο απολύσεις που στόχο έχουν να χτυπήσουν το επιχειρησιακό σωματείο 3 ημέρες πριν από τις πρώτες του εκλογές. Οι απολυμένοι είναι και οι 2 μέλη του σωματείου, ενώ ο ένας εξ αυτών ήταν και υποψήφιος για το Διοικητικό Συμβούλιο στις εκλογές που εξελίσσονταν την ώρα της συνάντησης και που τελικά εκλέχτηκε. Οι λόγοι που απολύθηκαν ήταν ότι μπήκαν μπροστά στην ίδρυση του σωματείου, στη διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους, και τους το είπαν κατάμουτρα.

Κύριο χαρακτηριστικό στον εργασιακό χώρο της ισραηλινών συμφερόντων Rivulis – Eurodrip είναι η έλλειψη μέτρων υγιεινής και ασφάλειας της εργασίας, με επακόλουθο τα πολύ συχνά εργατικά ατυχήματα. Οι συνθήκες εργασίας είναι απαράδεκτες. Παράλληλα επικρατεί υψηλή εντατικοποίηση της εργασίας, ενώ ακόμα συνεχίζει να μη γίνεται διάλειμμα γι’ αυτό και εργαζόμενοι παραιτούνται συχνά.

Η εργοδοσία έχει σύμμαχο την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ που στηρίζει τη «δίκαιη» για τους λίγους ανάπτυξη με τέτοιες ή παρόμοιες συνθήκες να διαπιστώνονται καθημερινά στους χώρους δουλειάς. Με το κράτος του Ισραήλ ακόμα είναι νωπές οι υπογραφές από τις συμφωνίες που υπογράφηκαν σε οικονομικό, στρατιωτικό και πολιτικό επίπεδο.

Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στους συναδέλφους στη Rivulis – Eurodrip. Τους καλούμε να συνεχίζουν με ακόμα μεγαλύτερη αποφασιστικότητα τον αγώνα για την ίδια τους τη ζωή. Να μαζικοποιήσουν το σωματείο τους ως προϋπόθεση για να διεκδικήσουν ανθρώπινες συνθήκες δουλειάς, αλλά και αυξήσεις στους μισθούς, διεύρυνση όλων των δικαιωμάτων.

Απαιτούμε:

  • Να παρθούν εδώ και τώρα πίσω οι τρομοκρατικές απολύσεις.
  • Να παρθούν άμεσα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας, για να γυρίζουν πίσω στο σπίτι τους οι εργαζόμενοι.
  • Αυξήσεις στους μισθούς και τα μεροκάματα.

Καλούμε τα συνδικάτα να εκφράσουν με κάθε τρόπο την αλληλεγγύη τους.

ΕΝΑΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΓΙΑ ΕΝΑΝ!».