Παρατείνεται η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας

Παράταση ισχύος της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΕΓΣΣΕ), έως το τέλος του τρέχοντος έτους, αποφάσισε να δώσει το υπουργείο Εργασίας. Η πρωτοβουλία αυτή, που θα ενταχθεί σε ειδική διάταξη νόμου στο Αναπτυξιακό πολυνομοσχέδιο, κρίθηκε απαραίτητη, έτσι ώστε να υπάρχει η δυνατότητα να παραμείνουν «ζωντανοί» όλοι εκείνοι οι όροι που ενυπάρχουν στην ΕΓΣΣΕ. Υπενθυμίζεται ότι η Σύμβαση, έληξε στις 30 Ιουνίου της φετινής χρονιάς.

Του Χάρη Δημητρίου

Η νέα, προσωρινή διοίκηση της ΓΣΕΕ, δεν έχει καταφέρει ακόμα να υπογράψει νέα σύμβαση. Έτσι, με την πρωτοβουλία που παίρνει το υπουργείο Εργασίας, δίνει την ευκαιρία στους κοινωνικούς εταίρους, να υπογράψουν νέα σύμβαση, μέσα στους επόμενους τρεις μήνες.

Με την παράταση αυτή, διατηρείται το επίδομα γάμου, αλλά και όλοι οι όροι εργασίας και τυχόν επιδόματα, που είχαν προκύψει από προηγούμενες ΕΓΣΣΕ. Επίσης, παραμένουν και οι τριετές στον ιδιωτικό τομέα, που όμως είναι «παγωμένες» μέχρι η ανεργία να υποχωρήσει σε μονοψήφια ποσοστά, όπως είναι η μνημονιακή δέσμευση.

Βέβαια, η βασική προτεραιότητα της ΕΓΣΣΕ, που είναι να ρυθμίζει τις κατώτατες αποδοχές στον ιδιωτικό τομέα, έχει πάψει να ισχύει από το 2012. Η διαμόρφωσή τους, είναι ζήτημα που απασχολεί τον εκάστοτε υπουργό Εργασίας και αποτελεί μόνιμο πεδίο διαφωνίας, ανάμεσα στην πολιτεία και στα συνδικάτα.

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Φεβρουάριο, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, αύξησε τον κατώτατο μισθό στα 650 ευρώ μικτές αποδοχές, από 586 που ήταν έως τότε. Παράλληλα, κατάργησε τον υπο-κατώτατο μισθό των 510 ευρώ μικτά, που ίσχυε για νέους έως 25 ετών. Πεδίο τριβής με το ΣΕΒ έχει προκύψει από αυτή την αύξηση, μιας και η πλευρά των εργοδοτών έχει προσφύγει στα αρμόδια δικαστήρια, κατά την αύξησης που προέκυψε και στις τριετίες…