ΠΟΕΔΗΝ: Σε απόγνωση οι νεοδιοριζόμενοι νοσηλευτές στα νοσοκομεία – Ζουν με μισθούς Βουλγαρίας!

«Οι νεοδιοριζόμενοι νοσηλευτές στα νοσοκομεία λαμβάνουν μισθό όσα ο ανειδίκευτος εργάτης. Λαμβάνουν μισθό όσο λαμβάνουν οι νοσηλευτές που εργάζονται στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας της Βουλγαρίας. Σπούδασαν, περίμεναν χρόνια το διορισμό τους και τώρα που διορίσθηκαν δεν μπορούν να ζήσουν, καθ’ ότι πολλοί εξ’ αυτών διορίσθηκαν μακριά από τον τόπο καταγωγής τους και πρέπει να νοικιάσουν και σπίτι».

Τα παραπάνω καταγγέλλει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), επισημαίνοντας ότι δεν είναι λίγοι οι νοσηλευτές που αναγκάζονται να παραιτηθούν. Οι περισσότεροι νεοδιοριζόμενοι παρ’ ότι τώρα ξεκίνησαν τη δουλειά τους στα νοσοκομεία, αναγκάζονται να αναζητούν τρόπους μετακίνησης, μετάταξης, απόσπασης σε νοσοκομεία που βρίσκονται κοντά στον τόπο καταγωγής τους».

«Πώς μπορεί να ζήσει ένας νοσηλευτής μακριά από τους γονείς του και το σπίτι του με 620 ευρώ το μήνα; Μόνο το ενοίκιο του σπιτιού είναι 400 ευρώ. Εάν είναι σε νησί το ενοίκιο είναι πάνω από το μισθό που λαμβάνει», τονίζει η ΠΟΕΔΗΝ και προσθέτει: «Καλείται να εργάζεται νυχθημερόν, χωρίς ρεπό και άδειες, σε συνθήκες εργασιακής εξουθένωσης, να κάνει υπεύθυνες νοσηλευτικές πράξεις, να σώζει ζωές ασθενών και να ζει με 620 ευρώ το μήνα».

Στη συνέχεια η ΠΟΕΔΗΝ παραθέτει στοιχεία για το μισθολόγιο των νοσηλευτών.

Νεοδιοριζόμενος Νοσηλευτής ΤΕ (Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης) λαμβάνει βασικό μισθό 1.037 ευρώ και Επίδομα Επικίνδυνης και Ανθυγιεινής Εργασίας 150 ευρώ. Σύνολο μικτών αποδοχών 1.187 ευρώ. Οι Καθαρές αποδοχές του είναι 624 ευρώ το μήνα. Οι κρατήσεις του είναι 563 ευρώ το μήνα. Οι μισές αποδοχές! Δεν λαμβάνουμε επιδόματα άδειας και εορτών. Μόνο 12 μηνιάτικα.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΟΙ ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ:

ΕΦΚΑ ΜΙΚΤΑ ΒΑΡΕΑ ΤΕΑΜ 19,45% 230,87€

ΕΙΔΙΚΗ ΕΙΣΦΟΡΑ ΑΝΕΡΓΙΑΣ 2% 23,74€

ΕΙΔΙΚΗ ΕΙΣΦΟΡΑ ΤΠΔΥ 1% 11,87€

ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ 53,42€

ΕΓΓΡΑΦΗ ΜΕΤΟΧΙΚΟΥ ΤΑΜΕΙΟ Υ 98,92€ (για ένα χρόνο)

ΕΤΕΑΕΠ ΤΕΑΔΥ 41,55€

ΕΓΓΡΑΦΗ ΤΕΑΔΥ 24,73€ (για δύο χρόνια)

ΕΤΕΑΕΠ ΤΠΔΥ 47,48€

ΕΦΚΑ ΕΟΠΥΥ ΥΓ. ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ 25,52€

ΕΦΚΑ-ΕΟΠΥΥ ΥΓ. ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ 4,75€

ΣΥΝΟΛΟ ΚΡΑΤΗΣΕΩΝ 562,85€

ΜΙΚΤΕΣ ΑΠΟΔΟΧΕΣ 1.187€

ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ 562,85€

ΚΑΘΑΡΕΣ ΑΠΟΔΟΧΕΣ ΝΕΟΔΙΟΡΙΣΤΟΥ ΝΟΣΗΛΕΥΤΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ: 624,15€

ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΑ

ΔΕ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ 550€

ΥΕ ΒΟΗΘΗΤΙΚΟ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ 520€

«Αξίζει να σημειωθεί ότι τα Επικουρικά Ταμεία θα κρατήσουν από τους Νοσηλευτές κατά τη διάρκεια του εργασιακού τους βίου πολύ περισσότερα χρήματα απ’ ότι θα δώσουν σύνταξη (μέρισμα). Το Μετοχικό Ταμείο χορηγεί μερίσματα των 50 ευρώ το μήνα και λαμβάνει για εγγραφή ένα μισθό και ταυτόχρονα 53,42 έως 90 ευρώ το μήνα κρατήσεις για 40 χρόνια! Δεν πρέπει να αυξηθούν τα μερίσματα που χορηγεί; Εάν περικόψουν το Επίδομα Επικίνδυνης και Ανθυγιεινής Εργασίας οι νεοδιοριζόμενοι νοσηλευτές θα λαμβάνουν 400 – 500 ευρώ το μήνα! Κάτω και από τη Βουλγαρία!», καταλήγει η ανακοίνωση-καταγγελία της ΠΟΕΔΗΝ.