ΠΟΕΕΤ: Επιτέλους θετικά μέτρα για τους ντελιβεράδες

«Ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση», χαρακτηρίζει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στον Επισιτισμό – Τουρισμό (ΠΟΕΕΤ), τα μέτρα που ψηφίστηκαν στο πρόσφατο νόμο του υπουργείου Εργασίας (ν.4611/19) για τους διανομείς (ντελιβεράδες).

Έπρεπε, βέβαια, να προηγηθούν αλλεπάλληλες συναντήσεις και κατάθεση υπομνημάτων από την Ομοσπονδία προς το υπουργείο Εργασίας για να ληφθούν τα μέτρα, που εστιάζονται στην προστασία των εργαζόμενων που δουλεύουν σε εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες.

Η ΠΟΕΕΤ, βέβαια, δεν κρύβει τις επιφυλάξεις της αναφορικά με την πρακτική εφαρμογή των μέτρων που ψηφίστηκαν. Ειδικά για το εάν θα χορηγούν οι εργοδότες στους εργαζόμενους μέσα αυτοπροστασίας. Η Ομοσπονδία δηλώνει ότι περιμένει για να διαπιστώσει στην πράξη αν θα διεξαχθούν οι απαραίτητοι έλεγχοι. Για το λόγο αυτό η ΠΟΕΕΤ καλεί τους διανομείς, όπου διαπιστώνουν φαινόμενα παραβατικότητας από την πλευρά των εργοδοτών να επικοινωνούν με το οικείο Σωματείο τους και να τα καταγγέλλουν.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τα άρθρα 55 και 56 του συγκεκριμένου νόμου, στο εξής οι εργοδότες θα πρέπει να δηλώνουν στο Πληροφοριακό Σύστημα Εργάνη το μηχανάκι που παραχωρούν στους εργαζόμενους διανομείς, ενώ θα πρέπει να τους χορηγούν και τον κατάλληλο εξοπλισμό για την ασφάλειά τους κατά την οδήγηση. Επίσης, το μηχανάκι θα πρέπει να είναι σωστά συντηρημένο.