Ποιοι κερδίζουν και ποιοι χάνουν από τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, εξήγγειλε το βράδυ του Σαββάτου από τη Θεσσαλονίκη, τη δεύτερη, ακόμα μεγαλύτερη από την πρώτη, μείωση ασφαλιστικών εισφορών, σε λιγότερο από ένα έτος! Από 1.1.2021, οι εισφορές υποχωρούν κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες, από το 39,66% στο 36,67%. Πρόκειται για ένα μέτρο που θα αφορά τόσο τους εργαζόμενους, των οποίων οι εισφορές θα υποχωρήσουν κατά 1,21 μονάδες, όσο και τους εργοδότες, των οποίων οι εισφορές θα μειωθούν κατά 1,79 μονάδες. Τον περασμένο Ιούνιο, είχε ξεκινήσει «ο χορός των μειώσεων», καθώς τότε οι εισφορές υποχώρησαν κατά 0,9 μονάδες. Τώρα, θα υποχωρήσουν κατά τρεις επιπλέον μονάδες, μέτρο που έρχεται σε ταύτιση με την προγραμματική εξαγγελία της κυβέρνησης για μείωση εισφορών κατά πέντε ποσοστιαίες μονάδες, σε βάθος τετραετίας!

Το μέτρο αυτό, εκτιμάται ότι θα επιφέρει και μια μικρή αύξηση στις αποδοχές των εργαζομένων, που στα επίπεδα μισθών 700-1.000 ευρώ θα είναι πέριξ των 10 ευρώ το μήνα… Για τους εργοδότες, αθροιστικά, το όφελος αναμένεται να είναι περίπου διπλάσιο. Όμως θα έχει και σημαντικό αποτύπωμα στον ΟΑΕΔ και τις παροχές του Οργανισμού που επικεντρώνεται στην αντιμετώπιση της ανεργίας.

Σε μια περίοδο που «το τέρας» της ανεργίας φουντώνει, η κυβέρνηση επιλέγει να περικόψει εισφορές, που αποτελούν πόρους, δηλαδή έσοδο για τον ΟΑΕΔ. Βέβαια, στο υπουργείο Εργασίας έχουν τονίσει κατ’ επανάληψη ότι οι όποιες απώλειες προκύψουν, θα καλυφθούν από τον κρατικό προϋπολογισμό. Σε μια οικονομία της βαθιάς ύφεσης όμως, είναι άγνωστο για πόσο ακόμα, θα μπορούν να διατίθενται κρατικά κονδύλια προς τον ΟΑΕΔ, για να καλύψουν τις μειώσεις από τις εισφορές… Άρα, είναι άγνωστο ποια θα είναι η επίδραση, σε βάθος χρόνου, στα προγράμματα απασχόλησης και στην επιδότηση ανεργίας, που είναι τα βασικά «εργαλεία» που χρησιμοποιεί ο ΟΑΕΔ για την στήριξη των ανέργων στην Ελλάδα!

Σε κάθε περίπτωση, το οικονομικό επιτελείο αποτιμά κοντά στα 800 εκατ. ευρώ, το ποσό που αντιστοιχεί στη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες. Η μείωση θα επικεντρωθεί στους κλάδους της ανεργίας, του ΟΕΚ και του ΛΑΕΚ, που υπάρχουν στον ΟΑΕΔ. Είναι πιθανό η μείωση των εισφορών να μην περιοριστεί μόνο στους εργαζόμενους πλήρους, αλλά να επεκταθεί και σε εκείνους της μερικής απασχόλησης.

Σήμερα, το ασφάλιστρο βρίσκεται στο 15,33% για τον εργαζόμενο και στο 24,33% για τον εργοδότη. Με τη μείωση που εξαγγέλθηκε θα υποχωρήσει στο 14,12% για τους εργαζόμενους και στο 22,54% για τους εργοδότες.