Πολύτεκνοι για οικογενειακά επιδόματα: Η κυβέρνηση σήμερα υπερβαίνει και τον Στουρνάρα!

Βαριές κατηγορίες εναντίον της κυβέρνησης εξαπέλυσαν σήμερα οι εκπρόσωποι των τρίτεκνων και πολύτεκνων οικογενειών οι οποίοι συμμετείχαν στις διαδικασίες ακρόασης των Επιτροπών της Βουλής, όπου συζητείται το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα της τρίτης αξιολόγησης, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνει και τις αλλαγές για στα οικογενειακά επιδόματα.

«Η κυβέρνηση μας λέει, ότι ένας τρίτεκνος με 13.600 ευρώ, αυτή τη στιγμή είναι πλούσιος και πρέπει να υποστεί περικοπές», ανέφερε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Τριτέκνων Αντώνης Ντιούδης. Ταυτόχρονα έστειλε ξεκάθαρο… μήνυμα στην κυβέρνηση, σημειώνοντας ότι «οι τρίτεκνοι δεν είναι 100.000 οικογένειες, είναι 300.000 γιατί τρίτεκνος πατέρας είναι και ένας που το παιδί του ενηλικιώθηκε. Δεν σταματάει να είναι γονέας, δεν σταματάει να πληρώνει επιπλέον ΦΠΑ, δεν σταματάει να δίνει».

«Σήμερα συντελείται ένα έγκλημα που δεν το καταλαβαίνετε. Δεν θα είστε υπουργός τότε, που θα δείτε όλα αυτά τα απόνερα που θα δημιουργηθούν από αυτά τα μέτρα που παίρνετε», είπε ο Μανώλης Αχλαδιανάκης πρόεδρος της Ομοσπονδίας Πολυμελών Οικογενειών και πρόσθεσε πως η ελληνική Βουλή αποφασίζει σήμερα κατά της γέννησης των παιδιών. Αυτό θα ψηφίσετε σήμερα και θα το βρείτε όλοι μπροστά σας, γιατί πολλοί από εσάς είστε τρίτεκνοι και γνωρίζετε τα προβλήματα», είπε ο κ. Αχλαδιανάκης.

Αλλά και ο πρόεδρος της Ανώτατης Συνομοσπονδίας Πολυτέκνων Ελλάδος Βασίλειος Θεοτοκάτος κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι σήμερα υπερβαίνει και τον κ. Στουρνάρα. «Κάποτε, όταν με είχατε ξανακαλέσει στη Βουλή επί υπουργίας Οικονομικών του κ. Στουρνάρα, ο οποίος επαίρετο ότι κατάργησε τα αφορολόγητα όρια των πολυτέκνων εφοπλιστών και τον είχα προκαλέσει να μας πει ένα πολύτεκνο εφοπλιστή. Οι σύντροφοι βουλευτές τότε του ΣΥΡΙΖΑ με χειροκροτούσαν, σήμερα με τις διατάξεις που έρχονται η κυβέρνηση γίνεται «Στουρναρικότερη του Στουρνάρα. Υπερβαίνει και τον Στουρνάρα», ανέφερε ο κ. Θεοτοκάτος.

Στον αντίποδα ο πρόεδρος του ΟΓΑ

O διοικητής του ΟΓΑ Στυλιανός Πλιάκης ανέφερε ειδικότερα ότι με το πολυνομοσχέδιο θεσπίζεται το νέο οικογενειακό επίδομα και η εφαρμογή της πιλοτικής διαδικασίας απονομής των προνοιακών παροχών σε χρήμα, για τα άτομα με αναπηρία. Μέχρι το τέλος Ιουνίου, όπως ενημέρωσε, θα δοκιμαστεί το ενιαίο σύστημα εφαρμογής της διαδικασίας αξιολόγησης αναπηρίας και απονομής της προνοιακής παροχής με ενιαίους και απόλυτα διαφανείς κανόνες, σε συγκεκριμένες, σε σταθερές ημερομηνίες γνωστές εκ των προτέρων.

Για το οικογενειακό επίδομα, ανέφερε ότι γίνεται γενναία αύξηση των πιστώσεων κατά 40%, από 650 εκατομμύρια δίνονται 910 εκατομμύρια. Βασικό χαρακτηριστικό είναι, όπως είπε, η ενίσχυση των οικογενειών με ένα και δύο παιδιά, καθώς και των χαμηλότερων εισοδηματικών κατηγοριών. Σημείωσε επίσης ότι όλες οι οικογένειες ανεξαρτήτως του αριθμού των παιδιών, που βρίσκονται στην πρώτη εισοδηματική κατηγορία θα έχουν σημαντική αύξηση, η οποία μάλιστα αυξάνεται δεδομένου ότι με τη νέα δομή των εισοδηματικών κατηγοριών δίνεται μεγαλύτερη δυνατότητα διεύρυνσης των εισοδηματικών κριτηρίων. Σημείωσε επίσης ότι καταργείται από το ειδικό επίδομα για τους πολύτεκνους, η κράτηση του χαρτοσήμου του 3,6%.

«Υπάρχουν και περιπτώσεις μειώσεων, είναι περίπου το 8% του συνολικού πληθυσμού, κυρίως στις υψηλότερες εισοδηματικές κατηγορίες. Το 98% των μονογονεϊκών οικογενειών έχουν αύξηση στα οικογενειακά τους επιδόματα, που νομίζουμε ότι είναι ιδιαίτερα σημαντική», είπε ο πρόεδρος του ΟΓΑ.

Για τις αλλαγές στο επίδομα αναπηρίας

Η ΕΣΑμεΑ ανέφερε ότι «το αναπηρικό κίνημα στηρίζει οποιαδήποτε πρωτοβουλία, που απλοποιεί τη διαδικασία απονομής και πληρωμής επιδομάτων και απαλλάσσει τους πολίτες με αναπηρία και τις οικογένειές τους, από περιττή γραφειοκρατία».

«Το αναπηρικό κίνημα στηρίζει οποιαδήποτε πρωτοβουλία, που απλοποιεί τη διαδικασία απονομής και πληρωμής επιδομάτων και απαλλάσσει τους πολίτες με αναπηρία και τις οικογένειές τους, από περιττή γραφειοκρατία», ανέφερε χαρακτηριστικά ο γενικός γραμματέας της ΕΣΑμεΑ κ. Ιωάννης Λυμβαίος.

Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ