«Προσεκτική»(!) αύξηση του κατώτατου μισθού ζητούν οι δανειστές – Την επόμενη βδομάδα η απόφαση

«Προσεκτική»(!) ζήτησε η Κομισιόν να είναι η αύξηση του κατώτατου μισθού, κατά τη σημερινή συνάντηση της υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Έφης Αχτσιόγλου, με τους εκπροσώπους των δανειστών.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Εργασίας, σε ό,τι αφορά την αύξηση του κατώτατου μισθού και την κατάργηση του υποκατώτατου η υπουργός Εργασίας ενημέρωσε τους εκπροσώπους των δανειστών για το πόρισμα της επιτροπής εμπειρογνωμόνων και την ολοκλήρωση της διαδικασίας διαβούλευσης. Τους ενημέρωσε, επίσης, ότι η τελική απόφαση για το ακριβές επίπεδο της αύξησης θα ληφθεί την ερχόμενη εβδομάδα, οπότε θα υπογραφεί η σχετική υπουργική απόφαση από την ίδια.

Όπως σημειώνουν οι ίδιες πηγές, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επανέλαβε ότι είναι σύμφωνη με την αύξηση του κατώτατου μισθού, σημειώνοντας ότι αυτή θα πρέπει να είναι προσεκτική.

Επίσης, έγινε ανταλλαγή οικονομικών και νομικών επιχειρημάτων από τις δύο πλευρές, αναφορικά με τη διαδικασία που ακολουθήθηκε και την επίδραση της αύξησης του κατώτατου μισθού σε βασικά μεγέθη της οικονομίας.

Στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκε και η υλοποίηση της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης, καθώς και η πρόοδος της οργανωτικής συγκρότησης του ΕΦΚΑ και το πλάνο δράσης για την ψηφιοποίηση του ασφαλιστικού ιστορικού των ασφαλισμένων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι εντεινόμενο «πονοκέφαλο» προκαλούν στην κυβέρνηση οι δικαστικές διεκδικήσεις αναδρομικών από συνταξιούχους, για την περίοδο πριν την απόφαση του ΣτΕ του 2015, θέμα που, επίσης, συζητήθηκε στη συνάντηση της κ. Αχτσιόγλου με την τρόικα.