Πρόστιμα 4,33 εκατ. ευρώ σε τουριστικές επιχειρήσεις για παραβάσεις της εργατικής νομοθεσίας

Συνολικά 4.815 ελέγχους σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τουρισμό πραγματοποίησαν από την 1η Μαΐου έως την 31η Αυγούστου 2018 κλιμάκια Επιθεωρητών και Ειδικών Επιθεωρητών του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ), στο πλαίσιο του επιχειρησιακού σχεδίου στοχευμένων ελέγχων σε τουριστικές περιοχές όλης της χώρας.

Κατά το μπαράζ ελέγχων επιβλήθηκαν 1.049 πρόστιμα συνολικού ύψους 4.339.072,89 ευρώ για παραβάσεις της εργατικής νομοθεσίας, ενώ σε άλλες 117 περιπτώσεις η διαδικασία επιβολής κυρώσεων βρίσκεται σε εξέλιξη. Από το σύνολο των επιχειρήσεων που ελέγχθηκαν το ποσοστό των παραβατικών ανήλθε στο 26,9%.

Σύμφωνα με το υπ. Εργασίας, το επιχειρησιακό σχέδιο του ΣΕΠΕ θα διαρκέσει μέχρι την λήξη της τουριστικής περιόδου για την αποτελεσματική καταπολέμηση φαινομένων αδήλωτης, υποδηλωμένης και απλήρωτης εργασίας, αξιοποιώντας τις δυνατότητες στόχευσης που δίνουν τα πληροφοριακά συστήματα.

Το υπουργείο Εργασίας, όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση, θα συνεχίσει αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για την διασφάλιση των δικαιωμάτων των εργαζόμενων και την καθολική εφαρμογή της νομιμότητας στην αγορά εργασίας, στοχεύοντας κάθε μορφή παραβατικότητας.

Τέλος, υπενθυμίζεται ότι οι εργαζόμενοι έχουν τη δυνατότητα να προβαίνουν σε επώνυμες ή ανώνυμες καταγγελίες για παραβιάσεις της εργατικής νομοθεσίας στον τηλεφωνικό αριθμό 15512 ή στα κατά τόπους τμήματα Επιθεώρησης Εργασίας.