Πρόστιμο για αδήλωτη εργασία: Για ποιες περιπτώσεις μειώνεται, για ποιες «αυξάνεται»

Στις αλλαγές στα πρόστιμα για την αδήλωτη εργασία, οι οποίες θα περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο που θα κατατεθεί τις επόμενες μέρες στη Βουλή, αναφέρθηκε, μιλώντας στην ΕΡΤ, ο υφυπουργός Εργασίας Νάσος Ηλιόπουλος, κάνοντας μια σημαντική διευκρίνηση.

Όπως έχουμε ξαναγράψει, στο νομοσχέδιο που θα κατατεθεί θα υπάρχει διάταξη που θα κάνει κλιμακωτό το πρόστιμο για την αδήλωτη εργασία. Το πρόστιμο θα είναι 10.500 ευρώ, αλλά θα μειώνεται κλιμακωτά, εφόσον η επιχείρηση προχωρήσει σε πρόσληψη του αδήλωτου εργαζόμενου. Ανάλογα με τη χρονική διάρκεια της σύμβασης που θα κάνει, θα μειώνεται και το πρόστιμο.

Αν η επιχείρηση προχωρήσει σε σύμβαση τριών μηνών, το πρόστιμο θα μειωθεί στα 7.000 ευρώ, έξι μηνών, το πρόστιμο θα είναι 5.000 ευρώ, εφόσον η σύμβαση είναι διάρκειας ενός έτους, το πρόστιμο θα μειωθεί στα 3.000 ευρώ, ενώ, αν η σύμβαση είναι άνω των 18 μηνών ή αορίστου χρόνου, τότε το πρόστιμο θα είναι μόνο 1.000 ευρώ.

Όπως, όμως, διευκρίνισε σήμερα ο κ. Ηλιόπουλος, η κλιμακωτή μείωση του προστίμου θα αφορά μόνο τον πρώτο εργαζόμενο που θα εντοπιστεί αδήλωτος. Σε περίπτωση που στην επιχείρηση εντοπιστεί και νέο κρούσμα, η κλιμακωτή μείωση του προστίμου δεν θα ισχύει, ενώ οι ποινές σε κάθε υποτροπή θα αυξάνονται και θα φτάνουν μέχρι και το κλείσιμο της επιχείρησης.

Θυμίζουμε ότι στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας, που θα κατατεθεί τις επόμενες μέρες στη Βουλή, μεταξύ άλλων, θα περιλαμβάνονται διατάξεις για τη διαγραφή αμφισβητούμενων οφειλών εξαιτίας παράλληλης ασφάλισης (διαβάστε αποκλειστικά στο asfalistiko.gr τη σχετική ρύθμιση), καθώς και ρυθμίσεις για την έναρξη ασφάλισης και τη συνταξιοδότηση από τον ΟΓΑ.